menuMENUHledat

Elon Musk chce stvořit Robocopa, založil si na to firmu Neuralink

31.03.2017 12:50 | Zdroj: Obrázek: techcrunch.com
Elon Musk chce stvořit Robocopa, založil si na to firmu Neuralink

Elon Musk už delší dobu tvrdí, že lidský mozek není dokonalý. Prosazování systémů autonomního řízení jako cesty k bezpečnějšímu provozu na silnicích je toho důkazem. Teď to však vypadá, že chce začít řešit příčiny, a nikoliv následky nedokonalostí lidského mozku. Jeho projekt Neuralink má za úkol propojit mozek s počítačovým čipem implantovaným do hlavy. Robocop už tak nebude jen filmem.

Sci-fi v přímém přenosu

To, o čem Musk mluví, je umělé odstraňování nedokonalostí lidského mozku s využitím elektroniky. Umělá inteligence je dnes už hodně daleko. Na rozdíl od lidského mozku se však neplete a podává stabilní výkony bez ohledy na „únavu“, „emoce“ či další momentální okolnosti. Propojení mozku se strojem by mohlo vést k vylepšování lidských nedokonalostí – paměti, učení, či možnosti rovnou nahrát celé „programy“ ve stylu Matrixu. Neumíte čínsky? Dejte si pět minut na upload programu a budete umět. Tak by mohla vypadat nedaleká budoucnost podle Muska.

Bionika se používá už roky

Zdá se vám to jako nesmysl? Současná věda už tam dávno je. Bionické oči už se běžně „instalují“ do pacientů, kteří přišli o vidění, kochleární implantáty tu byly mnohem dřív a momentálně se ke slovu dostává bionická léčba psychiatrických onemocnění. Ukazuje se totiž, že senzorické vjemy jde nasimulovat na počítači, protože ve finále jde pouze o specifický elektrický signál, který je třeba vytvořit a poslat do mozku na tom správném místě. Totéž se týká léčby psychiatrických onemocnění. Některé hormony jsou vylučovány na základě specifických elektrických signálů, které se vědcům již daří úspěšně napodobit.

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru