menuMENUHledat

Elon Musk – génius a vizionář II: Jak se z kluka z jižní Afriky stal průkopník nových technologií

16.07.2015 10:49 | Autor: BP | Zdroj: waitbutwhy.com
Elon Musk – génius a vizionář II: Jak se z kluka z jižní Afriky stal průkopník nových technologií

Musk se narodil v roce 1971 v Jižní Africe. Dětství nebylo nic moc – měl to těžké jak doma, tak ve škole, kde se mu nikdy moc nedařilo. Ale stejně jako je tomu u dalších výjimečných lidí, nějaké vnitřní nadšení a odhodlání ho popohánělo učit se sám – to, co ho baví. Jeho bratr Kimbal říká, že Elon často četl až deset hodin denně – stovky sci-fi a fantasy knih, ale nevyhýbal se ani ostatním žánrům. Ve čtvrté třídě byl absolutně ponořený v encyklopedii Britannica (největší tištěná encyklopedie na světě).

Učení? Stáhnout, nasinstalovat a používat

Jedna z věcí, kterou se naučíte o Muskovi během čtení těchto článků je, že přemýšlí o lidech jako by to byli počítače. Lidský hardware je vlastně tělo a mozek. Software je to, jak přemýšlíme, jaké máme hodnoty, zvyky, osobnost. A učení je pro Muska jednoduchý proces – stáhnout data, nainstalovat do mozku a začít je používat.

Jeho frustrace z klasického vyučování pocházela především ze „směšně pomalého stahování“, neboli sezení ve třídě, poslouchání učitele a zapisování si čehosi mu připadalo jako ztráta času. Toho času, kdy si mohl číst.

První prodaný kód

Zanedlouho se Elonovi dostal do rukou první počítač Commodore VIC-20. Měl minimální paměť a návod k použití, který byl naplánován na šest měsíců, po kterých měl být uživatel schopný ho plně ovládat. Devítiletý Elon ho zvládnul za tři dny.

Když mu bylo 12, využil znalosti, co do té doby načerpal a stvořil první video hru pod názvem Blastar, která, jak mi řekl, byla úplně triviální… ale lepší než Flappy Bird. Každopádně byla dost dobrá, aby ji v roce 1983 prodal počítačovému magazínu za 500 dolarů (1 200 dolarů v dnešních poměrech). To není tak špatné na dvanáctiletýho kluka, nemyslíte?

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru