menuMENUHledat

Elon Musk – génius a vizionář II: Jak se z kluka z jižní Afriky stal průkopník nových technologií

16.07.2015 10:49 | Autor: BP | Zdroj: waitbutwhy.com

Co nejvíce ovlivní budoucnost lidstva?

Musk nikdy necítil zvláštní sounáležitost k rodné Jižní Africe. Nezapadl do kultury, neměl stejné žebříčky hodnot a pro začínajícího podnikatele byla tato země jako noční můra. Sillicon Valley viděl jako Zemi zaslíbenou, takže když mu bylo 17, opustil jižní Afriku už napořád. Začal v Kanadě, kam bylo jednodušší emigrovat, jelikož jeho matka byla původem Kanaďanka. Po pár letech využil možnost studia na Pensylvánské univerzitě a tak se dostal do USA.

Když byl na koleji, začal přemýšlet, co chce opravdu ve svém životě dělat. Začal klíčovou otázkou: „Co nejvíce ovlivní budoucnost lidstva?“ Odpovědí byl seznam pěti věcí:

  1. internet
  2. trvale udržitelná energie
  3. objevy ve vesmíru: přesněji řečeno rozšíření života mimo Zemi
  4. umělá inteligence
  5. přepsání lidského genetického kódu.

Trochu pochyboval, jak pozitivní dopad bude mít bod číslo dvě. A přestože se viděl v prvních třech bodech, nikdy si nemyslel, že by objevy ve vesmíru mohly být jeho parketa. Takže jako možnosti zbyly internet a trvale udržitelná energie.

Doktorský program a rozvoj internetu

Jako první se rozhodl věnovat tématu energie. Po tom, co dokončil univerzitu, se přihlásil k doktorandskému programu ve Stanfordu, který se zabýval problematikou kondenzátorů s vysokou hustotou energie. Technologie cílila na efektivnější způsoby, jak udržet energii, než to zvládaly klasické baterie. Musk věděl, že v tomto směru se skrývá budoucnost trvale udržitelné energie a potažmo elektrického automobilového průmyslu.

Dva dny v programu stačily a už byl pryč. Mluvíme o roce 1995, kdy Elon prostě „nemohl vystát, že jen sedí a kouká, jak internet probíhá kolem něj – chtěl se do toho vrhnout po hlavě a vylepšit, co se dá.“

Autor: Tim Urban

Zdroj: Wait But Why

(Wait But Why publikuje pravidelně. Články rozesíláme e-mailem více než 140 tisícům lidí – přidejte také svůj email a my vás zařadíme mezi odběratele (posíláme pouze několik e-mailů za měsíc). Sledujte nás také na Facebooku a Twitteru.)

Nahoru