menuMENUHledat

Elon Musk - génius a vizionář IV: Od PayPalu k raketám

20.08.2015 10:30 | Autor: BP | Zdroj: waitbutwhy.com

Překvapení po návratu z líbánek

To dalo dohromady protichůdné názory. Musk se připojil k Peteru Thielovi a bandě momentálně-super-úspěšných internetových chlapíků. A i přestože společnost rapidně rostla, uvnitř to nešlo zrovna hladce. Konflikty se vyostřily ke konci roku 2000.

Musk byl zrovna na líbánkách se svou první ženou Justine a z části na této cestě sháněl další investory a peníze pro další rozvoj podnikání. Mezitím doma část kolegů, kteří se spojili pod vlajkou “anti-Musk”, udělala převrat a na místo CEO dosadila Thiela.

Odkoupení společností eBay

Musk se s tím po návratu vyrovnal překvapivě dobře. A i dnes říká, že sice nesouhlasí s jejich tehdejším rozhodnutím, ale rozumí tomu, proč to udělali. Zůstal v týmu jako poradce, pokračoval v investování do společnosti a sehrál důležitou roli při obchodě se společností eBay. Ta v roce 2002 odkoupila dnes už dobře známý PayPal za 1,5 miliardy dolarů.

Raketová společnost SpaceX

Musk, největší podílník ve společnosti, odešel se 180 miliony dolarů (po zdanění). Co přesně dělal Elon Musk v následujících 13 letech? Na to si posvítíme v dalších dílech. Ale trochu nápovědy jen tak ve zkratce:

V roce 2002, ještě předtím než došlo k prodeji PayPalu, Musk začal bezhlavě hltat veškeré dostupné informace o raketové technologii. Později v tomto roce (spolu se 100 miliony) začal s nejméně představitelným a stejně tak nepochopitelným podnikem své doby.

Raketová společnost SpaceX měla za úkol udělat revoluci v letech do vesmíru a umožnit lidem vytvoření kolonie na Marsu. Tak aby se tam mohly v následujícím století přemístit miliony lidí.

Mm hm.

Autor: Tim Urban

Zdroj: Wait But Why

(Wait But Why publikuje pravidelně. Články rozesíláme e-mailem více než 140 tisícům lidí – přidejte také svůj email a my vás zařadíme mezi odběratele (posíláme pouze několik e-mailů za měsíc). Sledujte nás také na Facebooku Twitteru.)

Nahoru