menuMENUHledat

Elon Musk – génius a vizionář X: Jsme ve vesmíru sami?

30.05.2016 15:21 | Autor: BP | Zdroj: waitbutwhy.com

Jsme ve vesmíru sami?

— I Fermiho Paradox ho děsí. (Ve zkratce jde o rozpor mezi velkou pravděpodobností, že ve vesmíru nejsme sami, ale zároveň nemáme žádný důkaz, že nějaká mimozemská civilizace existuje). Musk především říká, že tento paradox “prostě nedává smysl”. A pokud jsme ve vesmíru opravdu tak vzácní, je podle něj třeba udělat maximum, abychom se zcela nezahubili. Proto tak věří v multiplanetární život a v osídlení Marsu.

Je lidské vědomí černo-bílé?

— Narazili jsme i na téma, ve kterém jsem s Elonem nesouhlasil. Šlo o povahu vědomí. Já vnímám vědomí jako hladké spektrum. Pro mě je vědomí to, že jsem člověk, inteligentní bytost, která umí prožívat věci kolem sebe. Jsme chytřejší, a “vědomější”, než kuře nebo had. A mimozemšťaň mnohem chytřejší než my by na nás pravděodobně pohlížel stejně, jako když se my díváme na opici nebo mravence. Zatímco my bychom to možná ani netušili.

Když jsme o tomhle mluvili, Musk vypadal zcela přesvědčený, že úroveň lidského vědomí je černo-bílá věc. Jako spínač, který se přepnul v nějaké úrovni evoluce a který žádná zvířata nemohou sdílet. Nežere celou tu věc s úrovněmi: mravenec: člověk: mnohem chytřejší mimozemšťan. On si prostě myslí, že jsme jako slabé počítače a pokud je někde inteligentnější mimozemšťan než my, bude to jen silnější počítač. Nepřipouští možnost, že by mohl být za hranicí našeho chápání.

Co si Musk myslí o stárnutí? Připouští možnost přeprogramování lidské DNA? A co jeho práci říkají jeho děti? Vydržte do příštího dílu...

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru