menuMENUHledat

Elon Musk končí v předsednickém křesle Tesly

02.10.2018 10:05 | Autor: VS | Zdroj: money.cnn.com, electrek.co
Elon Musk končí v předsednickém křesle Tesly

Elon Musk odchází z Tesly coby předseda představenstva. Navíc zaplatí pokutu ve výši 20 milionu dolarů. Důvod? Žaloba týkající se jeho nedávných výroků o přechodu automobilky do soukromých rukou.


Nešťastné tweety

Série několika výroků na Twitteru ze 7. srpna tohoto roku, o kterých jsme vás již informovali, obsahovala informace o tom, že by se Tesla měla stát soukromou společností a že má Musk veškeré potřebné investory k tomu, aby se tak skutečně mohlo stát. Ovšem časem se ukázalo, že s investory není vůbec nic jisté a rada nakonec celý nápad na privatizaci společnosti smetla ze stolu.

Pro Muska má však celá věc dohru v podobě žaloby ze strany SEC (Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států). Soudní tahanice se však konat nebudou, jelikož Musk s SEC uzavřel dohodu, která obsahuje hned několik bodů.

Muskovi přistřihnou křídla

První podmínkou je, že Elon Musk musí odstoupit ze své současné pozice předsedy představenstva společnosti, ve které může nadále setrvávat pouze příštích 45 dnů. Dále nesmí na tuto pozici, kterou držel téměř 15 let, kandidovat příští tři roky. Ve společnosti však může dále setrvat jako generální ředitel a musí zaplatit pokutu ve výši 20 milionu dolarů.

Tesla navíc dostala za povinnost jmenovat do čela svého představenstva dva nové a nezávislé ředitele. Zároveň musí zavést přísnější kontroly a postupy týkající se dohledu nad komunikaci Muska s veřejností. K tomu se váže tato zpráva:

„Žalovaný se zavazuje dodržovat veškeré závazné postupy, které společnost Tesla, Inc. zavádí, pokud jde o dohled nad komunikací v jakémkoliv formátu, včetně příspěvků na sociálních sítích, webových stránkách společnosti, tiskové zprávy a setkání investorů. Společnost je povinna předběžně schvalovat jakákoliv písemná sdělení, které obsahují nebo mohou naznačovat informace o společnosti a jejích akcionářích.“

Celou zprávu si můžete přečíst zde.

Roubík pro Muska

Znamená to tedy, že Musk již nebude mít tak volné ruce v oblasti komunikace s veřejností a to především na svých sociálních sítích, jako je Twitter, který je jeho oblíbeným a na kterém se rád vyjadřuje nejen k dění uvnitř společnosti, ale také k jejím plánům. Pro nás to znamená daleko méně spontánních informací přímo z Tesly a od jejího vedení.

Podle analytiků je Muskovo setrvání na pozici generálního ředitele a zároveň odchod z pozice předsedy velmi netradičním řešením, protože generální ředitel se na každodenních operacích společnosti podílí v mnohem větší míře než předseda společnosti. SEC však nejspíše tuší, že kdyby Musk odešel ze společnosti coby generální ředitel, mohlo by ji to nejen výrazně ublížit na ceně akcií, ale především by to pro společnost mohlo znamenat i úplný konec.

Nahoru