menuMENUHledat

Elon Musk se pouští do záchrany zaplavených chlapců v Thajsku

09.07.2018 09:53 | Autor: VS
Elon Musk se pouští do záchrany zaplavených chlapců v Thajsku

Vývoj situace zaplavených chlapců v Thajsku sleduje se zatajeným dechem celý svět. Pomoc přichází ze všech stran a nyní také od Elona Muska. Jeho společnosti hledají řešení, jak chlapcům pomoci.


Drama, které sleduje celý svět

Dnes je to již 17 dní, co 12 členů chlapeckého fotbalového týmu a jejich trenér, uvízli v zatopeném jeskynním komplexu Tham Luang Nang Non v Thajsku. Jejich exkurze do nitra země se proměnila v boj o holý život poté, co byla jeskyně kvůli bleskovým záplavám a nánosům bahna, zcela odříznuta od okolního světa.

12 chlapců ve věku 11-16 let a jejich pětadvacetiletý trenér byli pohřešováni až do minulého pondělí, kdy je objevili dva potápěči. Děti byly okamžitě zásobeny potravinami a vodou a na místo byl dopraven také lékař.

Pomoci chce i Musk

Záchrana chlapců z jeskyně je velmi komplikovaná, jelikož jsou veškeré přístupové cesty zaplaveny a vodu se z nich nedaří odčerpat. Možným řešením je tak čekat než voda opadne, což by mohlo zabrat i několik měsíců. Druhou možností je naučit děti potápět se, což je ovšem extrémně nebezpečné, protože zaplavené chodby jsou těžko prostupné a představují výzvu i pro zkušené potápěče. I proto se hledají další varianty, jak chlapce zachránit a mezi ty, kteří se do jejich hledání zapojili, patří také Elon Musk.

Již v pátek vydal na Twiteru zprávu, že inženýři ze SpaceX a Boring Company byli vysláni do Thajska, aby se zde pokusili najít způsob jak pomoci se záchranou chlapců.

Torpéda a ponorky

Prvním nápadem bylo použít nafukovací vaky. Tento nápad byl ještě vylepšen a inženýři tak ve spolupráci s Wing Inflatables vyvinuli jakási nafukovací torpéda, která by dokázala unést chlapce i dostatečnou zásobu vzduchu. Zároveň je torpédo navrženo tak, že jeho přední a zadní část umožňují jeho pohyb. Prototyp tohoto zařízení byl již otestován a výsledky byly natolik uspokojivé, že již v pátek bylo několik těchto zařízení do Thajska odesláno.

spacex-engineers-rescue-pod-thailand-2spacex-engineers-rescue-pod-thailand-3spacex-engineers-rescue-pod-thailand-4spacex-engineers-rescue-pod-thailand-5spacex-engineers-rescue-pod-thailand-6

Krom nafukovacích torpéd pracuje SpaceX a Boring Company také na miniponorce, která je vyráběna ze stejného materiálu, ze kterého jsou vyráběny systémy na přepravu kyslíku v raketách Falcon. Minipornorka má čtyři rukojeti a umožňuje přenos až čtyř kyslíkových lahví najednou.

Given Chiang Rai airport hours, soonest we could’ve departed US was an hour ago, but cave now closed for diver rescue. Will continue testing in LA in case needed later or for somewhere else in future.

— Elon Musk (@elonmusk) 8. července 2018

V současné době není jasné, zda záchranáři kterékoliv z výše popisovaných zařízení využijí či nikoliv. Za chlapci prozatím každý den připlouvají potápěči, kteří v jeskyni provádějí jejich potápěčský výcvik. Navíc část z nich se již podařilo evakuovat. Ponorka je tak momentálně testována v Los Angeles, a do Thajska bude poslána pouze v případě, pokud by došlo k jakýmkoliv komplikacím.

Nahoru