menuMENUHledat

Elon Musk se setkal s Donaldem Trumpem, Teslu čekají zlaté časy!

18.12.2016 18:18 | Zdroj: electrek.co, recorde.net
Elon Musk se setkal s Donaldem Trumpem, Teslu čekají zlaté časy!

Elon Musk se v posledních dnech nezvykle často setkává s Donaldem Trumpem. Pro Teslu to může být klíčové, protože se chystá v USA v příštím roce zaměstnat až 14 000 nových zaměstnanců. Vyjedná Musk pro Teslu nějaké dotace od americké vlády? Nastartuje Trump raketový růst firem Elona Muska?

Jednání s nejlepšími z nejlepších

Ve středu proběhlo jednání mezi Donaldem Trumpem a 15 generálními řediteli těch největších amerických technologických korporací ze Sillicon Valley… a Tesly/Space X. V jedné zasedací místnosti se sešli CEO Applu, Alphabet (holdingová firma Googlu), Microsoftu, Amazonu, Facebooku, Intelu, Oraclu, IBM, Cisca a byl tam i Elon Musk, CEO firem, které dohromady mají oproti nejmenšímu Ciscu pětinovou tržní kapitalizaci a oproti Applu jsou 20× menší.

Elon Musk tam byl ale přesto pozván. Jednání, které se vedlo za zavřenými dveřmi, mělo údajně na pořadu dne mimo jiné vytváření pracovních míst na území USA a vztahy s Čínou. 

Jednání v Trump Tower

Jenže tohle nebylo jediné jednání s Trumpem, kterého se Musk účastnil. Trump si následně do Trump Tower v New Yorku pozval vybrané z účastníků těchto jednání na osobní setkání. 

Mezi vybranými byl Tim Cook, CEO Applu, a právě Elon Musk. Tým nadcházejícího prezidenta Trumpa přitom ten samý den ohlásil, že právě Musk bude členem prezidentského týmu pro tvorbu strategie a nařízení. Z Muska se tak stane na následující čtyř roky velice vlivný člověk.

Dobré zprávy pro Teslu a SpaceX

Nejde přitom neopomenout úzké navázání některých aktivit Elona Muska na financování od americké vlády. SpaceX je vlastně na penězích od vlády do značné míry závislý.

Případné dotace na fotovoltaické střechy typu českého programu „Zelená úsporám“ by zase raketově podpořily růst SolarCity. No a nějaké to vládní nařízení nikoliv nepodobné tomu v Nizozemsku, Německu či Indii o zákazu automobilů se spalovacími motory by akcie Tesly přes noc vyneslo podstatně výš. Teslu i SpaceX, zdá se, tak čekají zlaté časy!

Nahoru