menuMENUHledat

Elon Musk: Tesla Semi přijde za měsíc. Bude lepší, než se čekalo!

10.10.2017 13:26 | Zdroj: Obrázek:http://www.teslarati.com/
Elon Musk: Tesla Semi přijde za měsíc. Bude lepší, než se čekalo!

Uvedení elektrického tahače Tesla Semi se zpozdí. Původně měl být uveden již v září, ale nestalo se tak. Elon Musk na svém Twitteru uvedl, že je to kvůli „produkčnímu peklu“ s Modelem 3 i nárůstu výroby baterií pro hurikánem postižené Portoriko. Tesla Semi tak bude uvedena až 16. listopadu. A bude lepší, než se čekalo!

Termín uvedení se podruhé posunul

Další posun v uvedení Tesly Semi je poněkud zvláštní. Že půl roku dopředu neodhadnete přesné datum, se u automobilky jako Tesla prostě může stát. Semi není něco, na čem by se v Tesle intenzivně pracovalo už tři roky jako v tradičních automobilkách. Jenže není to ani měsíc, co Musk na Twitteru sliboval, že namísto původního termínu uvedení 28. září se odhalení a testovací jízdy se Semi přesouvají na 26. října do Hawthornu, předměstí Los Angeles.

V pátek svůj názor ale opět změnil. K uvedení dojde až 16. listopadu a tentokrát už raději neříká kde. K novému datu naopak raději přidává, že platí v tuto chvíli. Důvodem má být prý masivní zpoždění ve výrobě Modelu 3, o kterém už před týdnem informovala i CNN, nárůst výroby akumulátorů pro Portoriko a „další související oblasti“.

Udělal Cummins Tesle čáru přes rozpočet?

Nelze si přitom nevšimnout, že Teslu v uvedení elektrického tahače předběhl výrobce dieselů Cummins. Ten svůj elektrotahač představil pro jistotu už v samotném závěru srpna, pro případ, že by Tesla svůj původní slib chtěla dodržet. Tesla tak už nemohla udělat nic pro to, aby byla první. Zkrátka je již pozdě. Nabízí se proto otázka, jestli se Musk nerozhodl start Semi odložit záměrně, aby ji uvedl v době, kdy všichni uvidí, že sice není první, ale zato je lepší

Semi bude lepší, než se čekalo

Tento možný vývoj naznačují i poslední vyjádření Muska na Twitteru. Na poznámku jednoho z followerů: „My už přeci stejně víme, jak vypadá,“ která narážela na nedávné fotografie pravděpodobného prototypu Tesly Semi na tahači, Musk suše odpověděl: „Opravdu?“ Přesto se dá předpokládat, že fanoušek měl pravdu.

Co ale zjevně nevíme, jsou skutečné specifikace Tesly Semi. Ty prosakovaly na veřejnost postupně během uplynulých měsíců. Musk však v pátek řekl, že jsou mnohem lepší než cokoliv, co zatím četl v reportech svých inženýrů. 

Jaká měla být Tesla Semi

A jaká že měla Tesla Semi být? Téměř s jistotou už víme, že bude umět sama jezdit v koloně kamionů. Tuto technologii už roky testuje Volvo Cars pro své osobní automobily a spolupracuje na ní i s Volvem (výrobcem tahačů, autobusů a stavebních strojů). Dále víme, že Musk slibuje do budoucna pro Semi i plnou autonomii. Zatím nevíme přesný dojezd. Spekulace se pohybují od 200300 mil (321 až 482 km) až po neuvěřitelných 600 mil (965 km), pro které by Semi potřebovala podle propočtů až 1,2MWh akumulátor. Musk sám se k těmto spekulacím nijak nevyjadřuje. Říká ale, že Semi je lepší, než on sám čekal. Nechme se tedy překvapit. Do posledního, v pořadí již třetího termínu uvedení zbývá jen měsíc a týden.

Nahoru