menuMENUHledat

Elon Musk vidí budoucnost letecké a lodní dopravy v elektrickém pohonu

29.10.2015 14:46
Elon Musk vidí budoucnost letecké a lodní dopravy v elektrickém pohonu

Po elektromobilech chce Elon dostat elektrický pohon i do dalších dopravních prostředků. A jak je jeho zvykem, neklade si malé cíle.

„Letecká a lodní doprava se v budoucnu kompletně elektrifikuje. To je bez debaty,“ prohlásil v říjnovém rozhovoru pro server Marketplace.

Design letadel už má v hlavě
 

„Líbí se mi představa, že bych měl vlastní leteckou společnost, jejíž letadla by létala výhradně na elektřinu. Dokonce už jsem přemýšlel o tom, že by tahle letadla startovala z vertikálních elektrických ramp. Design takových letadel, která by létala nadzvukovou rychlostí, už mám dokonce v hlavě,“ svěřil se náš vizionář ve zmiňovaném rozhovoru.

Letecká doprava je momentálně nejrychleji narůstajícím producentem uhlíkových emisí. Během zpátečního letu z New Yorku do Londýna za sebou jeden pasažér nechá stejně velkou ekologickou stopu jako někdo, kdo by si doma nonstop celý rok topil fosilními palivy. A protože počet lidí, kteří každoročně cestují letadly, stále stoupá, zvyšuje se i ekologický dopad tohoto způsobu dopravy.

Musk Airlines?

Jakkoliv neuskutečnitelné se Muskovy plány na nadzvukové elektrické letadlo mohou zdát, nezapomínejme, že podobně neuvěřitelně zněl i jeho plán na vlastní kosmickou společnost. A ta dnes skutečně funguje. Je tedy dost pravděpodobné, že se za pár let budeme dívat, jak se na ruzyňském letišti staví vertikální elektrické rampy pro Musk Airlines.

Nahoru