menuMENUHledat

Tesla mění pravidla pro využívání Superchargerů, chystá se na Model 3

22.12.2016 13:49 | Zdroj: tesla.com
Tesla mění pravidla pro využívání Superchargerů, chystá se na Model 3

Možná se vám to zdá až neuvěřitelné, ale někteří řidiči Tesel jsou ke svým kolegům tak bezohlední, že nechají auto u Superchargeru zaparkované třeba celý den. Však oni mají zadarmo nabito, tak co. Už při pár desítkách tisíc Modelů S a X, které brázdí silnice Severní Ameriky, Evropy a Austrálie to začíná být problém. S půl milionem Modelů 3 navíc by to byl však problém fatální. A Tesla ho teď vyřešila!

Superchargery jsou určeny k dobíjení!

Elon Musk se rozhodl tento problém řešit velice rázně! Tento týden konečně Tesla oznámila, jak přesně toto řešení bude vypadat. Nabíjení u Superchargeru bude dál možné, a to klidně od „nuly“ až do 100 %.

Doba, po kterou můžete nechat svoji Teslu u Superchargeru nabíjet nebude nijak limitovaná. Důležité je ale ono slovo „nabíjet“. To se od slova „parkovat“ dost razantně odlišuje.

Majitelé Tesly jsou o stavu nabíjení svého automobilu informováni v mobilní aplikaci. Ta jim dá notifikaci těsně před dobitím a pak samozřejmě při úplném nabití. V případě Superchargeru je to rozdíl několika minut. Není to tedy rozhodně tak, že by museli přešlapovat u své Tesly, jestli už náhodou není dobitá.

Supercharger - nejdražší parkoviště v okolí!

Jakmile se však Tesla dobije do 100 % a její majitel obdrží notifikaci o úplném dobití, přejde Supercharger do režimu parkoviště. A pekelně drahého parkoviště. V USA je parkovné 0,40 USD/min., v Německu a Rakousku 0,35 €/min., ve Švýcarsku 0,40 CHF/min. a lze očekávat, že další země budou následovat v podobné cenové relaci okolo v přepočtu 9,50 Kč/min., či chcete-li 570 Kč/hod. To už je sazba drahá i na Norsko, kde běžně v centru Osla parkujete na městských parkovištích za cenu kolem 250 Kč za hodinu.

Aby ale nemuseli majitelé Tesel stát nastoupení před autem těsně před jeho dobitím a pak zběsile vracet dobíjecí šňůru a rychle šlapat na plyn, je to vymyšlené tak, že v případě, že opustíte Supercharger do 5 minut od dobití vaší Tesly, nebude vám parkovné účtováno.

Kdybyste však odjeli až za 6 minut, přijde vás to na 57 korun, tedy asi jako za 2 litry nafty.

Konec pohodových obědů při dlouhých cestách

Toto opatření Tesly je skvělá zpráva pro ty, kterým se pravidelně stávalo, že dorazili s polovybitou baterií k Superchargeru, kde stálo spousta „natankovaných“ Tesel už dlouhé hodiny. Méně skvělá zpráva je to pro ty, kteří si při svých dlouhých cestách zvykli zastavit u Superchargeru na příjemný a klidný oběd. Teď z něj totiž budou muset mnohdy odběhnout si přeparkovat. 

Nahoru