menuMENUHledat

Jak si právo EU poradí s autonomními vozidly?

12.11.2015 11:07 | Zdroj: euractiv.com
Jak si právo EU poradí s autonomními vozidly?

V případě aut, která umí řídit sama, předběhla technologie právníky. Přesná legislativní opatření, která by regulovala použití zcela autonomních vozidel na evropských silnicích, se totiž teprve zpracovávají. A otázek, které musí právo ošetřit, je mnohem víc, než byste možná čekali.

Viceprezidentka Evropského parlamentu letos v září prohlásila:

„Zatím je moc brzy na to říct, že právní rámec provozu autonomních vozidel máme vyřešený. Technologie na to, aby auta řídila zcela sama, už sice máme, ale tahle otázka má víc rozměrů než jen technickou stránku. Třeba otázka bezpečnosti obyvatel je v tomto případě velice komplexní.“

Krizová situace: zranit dítě nebo dva dospělé?

Provoz na evropských silnicích se dodnes do velké míry řídí Vídeňskou konvencí z roku 1968. Podle dodatku k této úmluvě z loňského května je v EU používání autonomního řízení povoleno pouze v případě, že ho řidič může kdykoliv deaktivovat. To například systém autopilota u vozů Tesla splňuje.

Jenže otázek, které se v souvislosti se stále pokročilejšími systémy autonomního řízení objevují, je mnohem víc. Odborníci na software ve vývoji autopilotů například řeší, jak by se měl autonomní řídicí systém rozhodovat v případě nehody. V případě krizové situace by měl raději zranit dva dospělé chodce, nebo jedno malé dítě? Měl by raději narazit do nákladního auta nebo do stromu? A měl by autopilot v případě nehody vždy upřednostnit život pasažéra před životy velké skupiny lidí stojících na chodníku?

První návrhy zákona budou nejspíš až za rok

A jak by měly být všechny tyhle otázky být přesně právně ošetřené? Legislativní cesta bude zřejmě ještě dlouhá. Výrobci aut, která dokážou sama řídit, se zkrátka shodují, že technologie v současné době začíná předbíhat tvorbu právních předpisů, které by ji měly regulovat. Evropská komise nyní začíná tuhle oblast intenzivně diskutovat.

Protože se ale jedná o tak složitou otázku, dají se prý první konkrétnější legislativní návrhy pro autonomní vozidla očekávat nejdřív někdy v průběhu příštího roku.

 

Nahoru