menuMENUHledat

Jak vypadá solární střecha od Tesly? Budete překvapeni!

29.03.2018 10:00 | Autor: VS | Zdroj: electek.com, teslarati.com, tesla.com, twitter.com
Jak vypadá solární střecha od Tesly? Budete překvapeni!

Poslední instalace Solar Roof systému od společnosti Tesla dokazuje, jak daleko společnost tuto technologii posunula. Nejenže je vysoce efektivní, ale zároveň byste ji od standardní střešní krytiny skoro nepoznali.


Která je solární a která normální?

Tesla není jen společností produkující elektromobily, ale zabývá se také energetikou jako takovou. Mezi jejími produkty naleznete hned několik energetických řešení, mezi které patří i řešení solární střechy s jednoduchým názvem Solar Roof.

Když se řekne solární střecha, každý z nás si jistě představí nevzhledný solární panel plácnutý na slunečnou část střechy domu, který slouží nejčastěji jen k ohřevu vody. Jenže tady se bavíme o Tesle, takže nic takového rozhodně nečekejte. Společnost totiž vyvinula systém, který se chová jako solární panel, který může být přímo použit i jako střešní krytina, která je téměř k nerozeznání od té klasické.

The Tesla Solar Roof is every bit as beautiful as I hoped. Hoping @PGE4Me allows us to turn it on very soon. I feel like we’re living in the future! @Tesla @elonmusk pic.twitter.com/PoAm14peFB

— Toblerone (@Toblerhaus) 24. března 2018

Dokazují to snímky twitterové uživatelky, která zveřejnila instalaci tohoto energetického řešení na střeše svého domu a dodala, že střecha je tak krásná, jak doufala a že si připadá jako by žila v budoucnosti. V dalších komentářích pak prozradila o střeše trochu více. Její výkon je 9,9 kW a jen polovina z instalovaných tašek jsou solární panely, zbytek je klasická krytina, protože výkon téměř 10kW prý jejich domu naprosto stačí. 

Tesla vkládá do své solární střechy velké naděje

První střechy tohoto typu byly instalovány některým zaměstnancům společnosti Tesla v druhém čtvrtletí minulého roku. Jednalo se o chytrou strategii, protože Tesla díky tomu měla úzký kontakt s koncovým uživatelem a mohla pracovat na změnách a odstranit nedostatky, které se u systému objevily.

Solární střechy se staly jedním z hlavních cílů Tesly ve druhém kvartálu minulého roku, kdy společnost ve sdělení investorům oznámila, že solární střechy, spolu s Powerwall 2, jsou krokem k dosažení cíle pomoci zákazníkům k udržitelné energetické nezávislosti.

Solar Roof není jen pro vyvolené

Solar Roof cílí především na ty zákazníky, kteří chtějí získávat energii ze slunce, ale zároveň nechtějí, aby nevzhledný solární panel narušil celkový estetický dojem z jejich domu. Možná vás napadá, že takový systém je sice pěkný, ale musí být velmi drahý a bohužel se nemýlíte, Elon Musk však v polovině roku 2017 řekl, že v dlouhodobém horizontu se tento typ energetického řešení jeví jako výhodný a to v důsledku dlouhodobé úspory energie:

„Využití slunečního záření si v minulosti vyžadovala určitý stupeň estetického kompromisu. Solar Roof však poskytuje čistou energii a lépe vypadající střechu. Navíc je tento systém cenově výhodnější než klasická střecha, protože ve většině případů vede ke snížení nebo úplnému odstranění výdajů za elektřinu.“

Systém Solar Roof byl původně vyráběn v továrně ve Freemontu, ovšem později byla výroba přesunuta do Gigafactory 2 v Buffalu. Tesla momentálně nabízí dva typy krytiny, které měly být již minulý rok doplněny o další varianty, ovšem kvůli neustálým odkladům bychom se jich měli dočkat až v několika příštích měsících.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Galerie k článku

tesla-solar-roof-residential-1tesla-solar-roof-residential-2-1024x766tesla-solar-roof-residential-3-e1522266854818tesla-solar-roof-slate-tile-housetesla-solar-roof-smooth-glass-tile-housetesla-solar-roof-tile-home-install-1024x831tesla-solar-roof-tile-home-install-close-uptesla-solar-roof-tuscan-tile-house
Nahoru