menuMENUHledat

Jižní Austrálie dá Muskovi košem, problémy se sítí vyřeší někdo jiný

13.04.2017 15:23 | Zdroj: Obrázek: codepen.io
Jižní Austrálie dá Muskovi košem, problémy se sítí vyřeší někdo jiný

„Do 100 dnů, nebo zdarma!“ Tak zněla před měsícem nabídka Elona Muska státu Jižní Austrálie, který se dlouhodobě potýká s blackouty, tedy s kompletními výpadky rozvodné sítě. Jižní Austrálie mu teď asi dá košem, místní Lyon Group už oznámila, že dodá 450 MW fotovoltaickou elektrárnu a 200MW/600 MWh akumulátory a že už pro to má i vykoupené a připravené pozemky.

Oč vlastně jde

Stát Jižní Austrálie během letošního léta (tj. naší zimy) začal mít výrazné problémy s výpadky dodávek elektrické energie. Díky klimatizacím. Odběry jsou v horkých dnech zkrátka příliš vysoké, navíc spínání elektromotorů v klimatizačních jednotkách vyvolává krátkodobé odběrové špičky. V okamžiku, kdy se připojí bezvětří a větrné elektrárny nevyrobí ani Watt, síť náhle nemá dostatek energie a přenosová soustava se rozpadá. Celá města se pak na dlouhé desítky minut ocitají bez elektrické energie.

Řešení, které navrhoval Elon Musk, bylo nainstalovat 100 MWh Powerpacků ihned a 1000 MWh Powerpacků celkově. V době, kdy je odběr nízký, nebo zároveň svítí sluníčko a fouká vítr, by se ukládala přebytečná energie do li-ion akumulátorů a v dobách, kdy by energie byl nedostatek, brala by se z nich. 100 MWh přitom nabídl do 100 dnů od podpisu smlouvy, tedy během necelých 4 měsíců, ale bohužel už po konci léta.

Jak chtějí problém vyřešit

Jižní Austrálie se nakonec pravděpodobně rozhodla pro trochu jiné řešení. Za 1 miliardu australských dolarů (19 miliard korun) mají „v řádu několika měsíců“ vzniknout dvě fotovoltaické elektrárny s kapacitou 330 MW120 MW v lokalitách Morgan a Roxby Downs. Ty budou doplněny o akumulátorové stanice s kapacitami 400 MWh a 200 MWh. Každá z nich bude schopna dosáhnout jmenovitého výstupního výkonu až 100 MW. V okamžiku, kdy problémy v síti způsobují čistě klimatizace, se zdá posílení výroby energie fotovoltaikou jako logické řešení. Když je příliš velké vedro, obvykle k tomu svítí venku sluníčko. Nicméně, fotovoltaické panely by bývala uměla dodat i Tesla, respektive SolarCity, při nejhorším ve spolupráci s Panasonicem. A dost možná rychleji.

Kdo je to Lyon Group

Lyon Group Infrastructure, která v úterý de facto oznámila, že projekt dodá, respektive, že je ve „velmi pokročilé fázi jednání“ je skupina firem, která v této oblasti působí v Austrálii již od roku 2003. Její aktivity však sahají i do Japonska, Filipín, Thajska, Indie, Jižní Koreji a Indonésie. Za skupinou údajně stojí Mitsubishi, investiční společnost Blackstone Group a Magnetar Capital. Firma má už předchozí zkušenosti s podobnými kombinovanými instalacemi (byť v podstatně menším rozsahu) a vše bude financovat z vlastních peněz. Právě financování by přitom byl pro Teslu patrně problém. Uvidíme tedy, jak a jestli Lyon Group problémy Jižní Austrálie vyřeší…

Nahoru