menuMENUHledat

Kdo usedne do předsednického křesla Tesly?

11.10.2018 09:10 | Autor: VS | Zdroj: reuters.com, businessinsider.com
Kdo usedne do předsednického křesla Tesly?

Tesla v současné době hledá novou osobu, která nahradí Elona Muska v křesle předsedy představenstva společnosti. A měla by si pospíšit, má na to již jen několik týdnů.


Sbohem, pane Musku

Jak od nás již víte, Tesla se stala před několika týdny terčem žaloby ze strany Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států (SEC), kterou popudila Muskova twitterová rošáda s myšlenkou převést Teslu do soukromých rukou. Výsledkem žaloby pak byla mimosoudní dohoda, která nutí Elona Muska rezignovat na pozici předsedy společnosti.

Tesla je tedy nyní nucena co nejrychleji najít kompetentní osobu, protože Musk musí z pozice odstoupit do 45 dnů od uzavření dohody a čas se krátí. Je tedy otázkou, kdo se stane novým předsedou společnosti. Fanoušci volají po někom, kdo je do aktivit Tesly a její filozofie zapálený stejně jako oni.

Kdo to bude?

První horký kandidát by tu už byl. Je jím James Murdoch, syn slavného Ruperta Murdocha, který v současné době působí jako výkonný ředitel Twenty-First Century Fox Inc. Není samozřejmě jediným zájemcem, ale prozatím se jedná o tu největší rybu v rybníce.

Navíc má představu o tom, jak to v Tesle chodí, protože se jedná o člena jejího představenstva. Anonymní zdroj, který má velmi blízko k vedení Tesly uvedl, že se jedná o vedoucího kandidáta, který o tuto pozici velmi stojí.

„Dvě osoby, které mají informace z interních diskusí, uvedly, že pan Murdoch je vedoucím kandidátem na tuto pozici, pro kterou je vyžadována nezávislá osoba.“ Napsalo Financial Times.

Dále se spekuluje se také o Antoniu Graciasovi, nezávislém řediteli a dlouholetém investorovi společnosti Tesla, ovšem u něj by SEC mohl mít problém s nezávislostí.

Murdoch nebude sám

Pokud by si Tesla zvolila právě Murdocha, na svou práci by rozhodně nebyl sám. Tesla se totiž kromě propuštění Muska z pozice předsedy představenstva zavázala také k tomu, že do této pozice nyní obsadí hned dvě osoby, takže by Murdoch měl spolupracovníka.

Zda tak Tesla učiní, je však otázkou, protože již jen volba Murdocha do správní rady společnosti vyvolala velké kontroverze a to z toho důvodu, že je spolumajitelem mediální skupiny Fox, která je známá pro svou dlouhodobou kampaň popírající klimatické změny.

Automobilka má v současné době ještě nějaký ten čas, než přijme konečné rozhodnutí. Pro tak velké změny to ovšem není mnoho. Nový předseda bude mít totiž velkou pozici nejen v samotné automobilce, ale díky jejímu významu také dostatečně velkou hybnou sílu k tomu, aby urychlil světový přechod k udržitelné energii. A nejsme si jistí, jestli je zrovna Murdock tu pravou osobou.

Nahoru