menuMENUHledat

Model 3 asi dostane revoluční fotovoltaickou střechu od Panasonicu!

02.11.2015 17:42 | Zdroj: Obrázek: electrek.co
Model 3 asi dostane revoluční fotovoltaickou střechu od Panasonicu!

V listopadu loňského roku se objevily první spekulace o tom, že Model 3 by mohl dostat výkonnou fotovoltaiku do svého střešního okna. Teď už to není jen spekulace. Elon Musk to řekl naplno krátce poté, co Toyota představila volitelnou fotovoltaickou střechu pro svůj Prius Prime. A Tesla bude hodně těžit ze spolupráce s Panasonicem.

Střecha, která dobije akumulátory

Fotovoltaická střešní okna nejsou v autech žádnou novinkou. Byly tu už dlouho před hybridy, v luxusních limuzínách, a se svým výkonem okolo 50 W umožňovali napájet klimatizaci a palubní systémy bez potřeby spuštění motoru automobilu. Teď je to ale jiné. Panasonic, klíčový partner Tesly při vývoji a výrobě li-ion akumulátorů a partner SolarCity v dodávkách polovodičových prvků pro její solární střechy, představil vysoce výkonný fotovotaický modul.

Revoluce nese jméno Panasonic HIT. Jmenovitý výstupní výkon panelu pro Prius Prime je 180 W. To znamená, že kromě vychlazení auta je schopný zajistit i mírné dobíjení akumulátoru. Při 10 hodinách na slunci, třeba v době, kdy pracujete v kanceláři a auto stojí venku na parkovišti, dodá Priusu energii na dojezd okolo 3,5 km. Není to moc, ale pro mnohé dojíždějící to ve větších městech může stačit na dojezd domů.

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru