menuMENUHledat

Musk chce trénovat umělou inteligenci hrou Universe

07.12.2016 08:25 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
Musk chce trénovat umělou inteligenci hrou Universe

OpenAI je nezisková organizace, za kterou stojí Elon Musk. Vznikla v prosinci 2015 a klade si za cíl nabídnout otevřený přístup, vývoj a spolupráci v oblasti umělé inteligence, která lidstvu prospěje a nestane se pro něj hrozbou. OpenAI vypouští do světa Universe, virtuální tréninkovou půdu, které by měla učit umělou inteligenci pomocí her, aplikací a operacemi prováděnými na webových stránkách.

Pomocí Universe by se umělá inteligence měla naučit spoustu věcí 

Zjednodušeně řečeno, Universe poskytne umělé inteligenci tělocvičnu a umožní jí pustit se nad rámec specializovaných znalostí.

OpenAI na svém blogu uvádí:

"Naším cílem je vyvinout umělou inteligenci, která bude schopná flexibilně aplikovat vlastní zkušenost v prostředí platformy Universe. Chceme, aby se UI rychle přizpůsobovala a překonávala překážky, což by znamenalo velký krok k obecné umělé inteligenci.“

Jako příklad uvádí OpenAI výsledek společnosti Googlu, potažmo DeepMind, kdy program AlphaGo porazil nejlepšího světového hráče ve hře Go. Jednalo se sice o ohromný úspěch, v reálném světě bude ale umělá inteligence muset čelit miliardám překážek a proměnných, které se budou neustále drobně měnit.

Na projektu Universe se podílí i Miscrosoft, Nvidia nebo Flash

Universe má učit umělou inteligenci operovat s počítačem tak, jako to dělá člověk: sledováním obrazovky plné pixelů, používáním klávesnice a myši (i když jen virtuální). Krabice obsahuje tisíce her: klasické flashovky, ale i úkoly založené na práci ve webovém prohlížeči (jako třeba vyplňování formulářů). Kromě OpenAI na celé projektu spolupracují giganti jako Flash nebo Microsoft a společnost také oznámila partnerství se softwarovou špičkou jako je EA, Valve, Nvidia, Zachtronics, Wolfram a další.

Elon Musk už dříve několikrát zdůraznil, že umělá inteligence je nebezpečná zóna. Má strach z jejího zneužití a vytrvale pracuje na jejím kontrolování. Uvidíme, zda Universe splní vložená očekávání a posune lidstvo blíže k využívání UI.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru