menuMENUHledat

Musk: umělá inteligence překoná člověka do roku 2040

09.06.2017 08:08 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
Musk: umělá inteligence překoná člověka do roku 2040

Elon Musk předpokládá, ž umělá inteligence předčí člověka do roku 2040. Tímto prohlášením reaguje na studii magazínu New Scientist, která tvrdí, že existuje 50% šance, kdy UI porazí člověka do roku 2060.


Umělá inteligence bude překládat i psát bestsellery

Studie New Scientist je založena na průzkumu více než 350 vědců zabývajících se umělou inteligencí. Z průzkumu vyplynulo, že je 50% šance, že UI předčí lidi ve všech úkolech bezmála v následujících 45 letech.

Podle autorů nejde o natolik šokující informaci, jako spíše o zajímavou ochutnávku budoucnosti. Na druhou stranu, vědět, že tolik odborníků zabývajícíh se umělou inteligencí se shodují v úvahách nad pokročilostí umělé inteligence a jejími možnostmi, je celkem děsivá představa.

Jakých oblatí se tyto dohady týkají? Experti například poukají na to, že UI bude lepší v překládání cizích jazyků než lidé do roku 2024. V oblasti autonomního řízení se v posledních letech dějí úžasné převraty. Tesla svého plně autonomního Autopilota hodlá zprovoznit během následujícího roku.

Elon Musk chce mít UI pod kontrolou

Odhady schopností umělé inteligence se stupňují. Magazín například uvádí, že UI by měla být lepší v psaní bestsellerů než lidé do roku 2049, do roku 2053 by měla provádět extrémně složité, samostatné chirurgické operace. Veškerá lidskou práci čeká automatizace během následujících 120 let, což je sice o hodně déle než předpovídaný rok 2060, ale ukazuje to směr, kterým naše civilizace směřuje.

Probably closer to 2030 to 2040 imo. 2060 would be a linear extrapolation, but progress is exponential. https://t.co/e6gyOVcMZG

— Elon Musk (@elonmusk) 6. června 2017

Jak víme, Elon Musk nevidí všude motýly a jednorožce, co se týče UI. Už několikrát varoval před její mocí a nebezpečím. Proto také založil neziskovou organizaci OpenAI. Jejím úkolem je mapovat postup vývoje umělé inteligence a dohlížet na případná rizika. Chce, aby UI byla bezpečná a hlídaná. OpenAI se snaží o otevřený přístup pro všechny. V loňském roce například spolupracovali se společnostmi Microsoft a Nvidia na hře Universe, která má za úkol UI trénovat.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru