menuMENUHledat

Nechceme další ropné havárie

17.12.2014 08:00
Nechceme další ropné havárie

Netvrdíme, že elektromobily jsou ekologické. Rozhodně si ale stojíme za tím, že jsou ekologičtější.

Ekologické katastrofy jsou velká hrozba

Jistě, proces těžby surovin nezbytných pro pohon je nutný jak u klasického automobilu, tak i u elektromobilu. Při produkci elektřiny z neobnovitelných zdrojů vznikají emise CO2 srovnatelné s těmi, které produkuje dieselový motor. Ale šetrnost vozu nelze hodnotit jen na základě CO2, dalších škodlivých látek a jemných prachových částic.

K velkým mínusům ropy patří i její přeprava, která nejednou způsobila ekologickou katastrofu na moři i na souši. A už je to tu zase – několik tisíc litrů ropy se vylilo v jižním Izraeli v pouštní přírodní rezervaci. Havárie ropovodu zahubila nejen chráněné druhy rostlin a živočichů, ale ohrozila i několik desítek Jordánců. Guy Samet z místního ministerstva životního prostředí řekl:


„Náprava bude trvat měsíce, možná roky. Je to jedna z nejvážnějších ekologických katastrof v Izraeli. Ještě jsme ani nedokázali určit rozsah znečištění.“

Revoluce přijde

Bez plastů se sice zatím neobejde ani výroba environmentálně šetrnějších dopravních prostředků, čím méně ropy se ale bude toulat po světě, tím menší je pravděpodobnost, že se podobná neštěstí budou opakovat. A revoluce v pohonu vozidel je jednou z cest, jak se jim vyhnout.

Nahoru