menuMENUHledat

Nikdo netvrdí, že je Tesla ekologická. Je ekologičtější!

19.01.2015 10:18
Nikdo netvrdí, že je Tesla ekologická. Je ekologičtější!

Ano, čtete správně. Na základě množství vašich rozčilených komentářů jsme se rozhodli vysvětlit vám náš postoj. Často nám píšete o dopadech výroby jakéhokoli vozu, o náročnosti těžby surovin, o elektřině z uhelných elektráren, jako byste měli dojem, že o tom nevíme nebo že to snad nedej bože popíráme. To nám ale křivdíte.

S trochou nadsázky

Elektromobily nejsou ekologické, žádný výrobek není stoprocentně ekologický, ale to neznamená, že se přestaneme snažit, aby byly alespoň ekologičtější! Všichni víme, že jednou umřeme, ale přesto se snažíme být během života zdraví.

Říct, že elektromobil je nesmysl, protože čerpá energii z uhlí, a proto radši budu dál spalovat naftu a benzín, je jako prohnat si hlavou kulku ve chvíli, kdy mi dojde, že mě celý život budou ohrožovat úrazy a nemoci. S trochou nadsázky, samozřejmě.

Možná nezachrání svět, ale ...

Uhelné elektrárny a průmysl nás připravují o čistý vzduch, teď máme šanci ulevit mu osvěžením dopravy. V nejbližší době tu budou stále velké lodě, které zatím utáhne jen ropa, nebo letadla, bude se používat těžká technika vyžadující spalovací motory. Ale to neznamená, že nám všem se výrazně neuleví díky eliminaci výfukových plynů.

Lidé ve městech budou dýchat čistší vzduch, sníží se hluková zátěž a zápach, omítky a sochy nebudou začernávat… S tím vším souvisí také úspory peněz vydaných jak na pohon vozidla, tak i na lékaře nebo rekonstrukce a restaurace objektů.

Nikdo netvrdí, že elektromobily zachrání svět. Ale stojíme si za tím, že ve srovnání s klasickými automobily jsou v mnoha ohledech šetrnější k našemu zdraví. Není to všechno, ale rozhodně to není ani málo.

Nahoru