menuMENUHledat

Nikola Tesla - Génius, jakému nebylo rovno: Malý Niko

12.04.2018 17:00 | Autor: VS

Smrt milovaného bratra

Krátce předtím, než měl Tesla nastoupit do školy, postihla rodinu tragédie. S jeho starším bratrem Danem se splašil kůň, vyhodil jej ze sedla a Dane na následky pádu zemřel. Pro celou rodinu to byly velice bolestivé časy, ovšem nejvíce se smrt bratra podepsala právě na Nikolasovi. Ten dokonce uprchl z domova a skryl se v kryptě v horách, kde strávil celou noc.

Právě tato událost zanechala v Teslovi hluboký šrám, který nikdy nezmizel. V té době se u něj začaly objevovat noční můry a otázky týkající se smrti. A právě tehdy začal mít Tesla stavy, které dnes nazýváme mimotělesnou zkušeností. Podle Teslových slov cestoval po zemích a městech, které bychom v našem světě nenašli, a také zde rozmlouval s lidmi, kteří se následně stali jeho přáteli. Jednalo se o projev Teslovy extrémní představivosti, která někdy vedla k tomu, že mu jeho blízcí museli říkat, co je realita a co se odehrává pouze v jeho hlavě. Tato schopnost se později Teslovi hodila při jeho návrzích nových zařízení, které si ve své hlavě představil, složil a dokonce uvedl do provozu, aniž by musel cokoliv zaznamenávat na papír.

V novém prostředí

Krátce po tragické smrti Nikova bratra se celá rodina odstěhovala do Gospiče. Zde začal Tesla navštěvovat základní školu a také pracovat v místní knihovně, kde třídil knihy a volné chvíle si zkracoval četbou. Díky tomu přišel do styku s celou řadou velmi významných autorů, přičemž nejvíce na něj zapůsobilo dílo Marka Twaina.

První zkušenosti s elektřinou začal Tesla sbírat na reálném gymnáziu, kam chodil mezi dvanáctým a čtrnáctým rokem života. Právě zde začal experimentovat s bateriemi a cívkami, vodními turbínami a motory a četl veškerou literaturu, která se k tomuto tématu vztahovala. Byl elektřinou a jejími schopnostmi doslova pohlcen. V této době si usmyslel, že sestrojí přístroj napájející donekonečna dynamo skrze proudění vzduchu a také vystavění velkého vodního kola pod Niagárskými vodopády, které bude využívat sílu padající vody. Na to si však musel ještě nějaký ten čas počkat a nejdříve se pustit do skutečných studií, díky kterým bude moci porozumět zákonům fyziky tohoto světa.

Nahoru