menuMENUHledat

Obama a Musk o kolonii na Marsu

17.10.2016 10:58 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
Obama a Musk o kolonii na Marsu

V minulém týdnu jsme mohli slyšet mnoho názorů na kolonizaci Marsu. Také prezident Obama se připojil k hovorům o multi-planetárních druzích:

„Stanovili jsme jasný cíl, kam by se Amerika měla ubírat, co se vesmíru týče: vyslat lidi na Mars do roku 2030 a zajistit jejich bezpečný návrat na Zem. A jednoho dne tam budeme moci zůstat libovolně dlouho. Tato mise opět propojí vládní a soukromý sektor. Během následujících dvou let vyšle poprvé privátní společnost astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici.“

Prohlášení amerického prezidenta přišlo chvíli poté, co Musk řečnil o kolonizování Marsu na Mezinárodním kongresu astronautiky v Řecku. Podle jeho vize dokáže společnost SpaceX postavit tak výkonnou raketu, že na Rudou planetu vynese 100 pasažérů.

Mluvčí společnosti SpaceX, Phil Larson, dále k tématu přidal:

„SpaceX bylo založeno s cílem pomoci lidem, aby se stali multi-planetárním druhem. Jak uvedl Elon Musk i prezident Obama, půjde o spolupráci vládního a soukromého sektoru. Chceme vybudovat samostatné město na Marsu. Je úžasné vidět, že prezident Obama je tomuto nápadu tak nakloněn. Velice nás těší, že jsme součástí tak skvělé cesty.“

Boeing si také brousí zuby na Mars

SpaceX ale není jediná společnost, která si na Mars brousí zuby. V minulém týdnu oznámil výkonný ředitel firmy Boeing, Dennis Muilenburg, že právě jeho společnost bude první, kdo dopráví lidi na Mars. A ještě si přisadil, že už vidí spoustu turistických destinací na oběžné dráze, kam si lidé budou moci zaletět na dovolenou a nechat své pozemské starosti za sebou.

Dostat se na Mars bude žádat především spolupráci. Soutěživost je dobrá, ale stavět tři rozdílné rakety a tři mezi planetární dopravní systémy zní dost neefektivně. Třeba i velikáni typu SpaceX a Boeing zakopají vzájemnou řevnivost a začnou táhnout za jeden provaz. Necháme se překvapit.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru