menuMENUHledat

Použitý booster Falconu Heavy v dechberoucích detailech

21.02.2018 09:32 | Autor: VS | Zdroj: Teslarati.com, SpaxeX.com, Nasa.gov
Použitý booster Falconu Heavy v dechberoucích detailech

Nejsou to ještě ani dva týdny, co společnost SpaceX úspěšně vyslala do vesmíru svou prozatím největší raketu. Dva z jeho tří boosterů se navrátily v pořádku na zem a my si nyní můžeme prohlédnou galerii, která je plná neuvěřitelně detailních fotografií jednoho z těchto zařízení.


Na dosah ruky

Jednou z nejpůsobivějších částí startu Falconu Heavy bylo přistání obou bočních boosterů jen několik metrů od sebe v téměř synchronní choreografii. Právě tyto dva boostery si nyní prošly procesem oprav a jsou opět plně připraveny posloužit společnosti SpaceX v dalších misích. Ještě předtím se však společnost rozhodla jeden z nich ukázat veřejnosti a to pěkně z blízka.

Jedna z trysek je totiž vystavena v Kennedyho vesmírném středisku, kde si jej mohou prohlédnout všichni zájemci. Ovšem SpaceX chce zapůsobit především na členy Národní rady pro kosmonautiku, která má dnes v KSC své druhé zasedání. Vystavený kousek působí skutečně impozantně, tak si dokážeme představit, že SpaceX chce skrze něj udělat na všechny přítomné ten nejlepší dojem.

falcon-heavy-booster-display-tom-cross-1-683x1024falcon-heavy-booster-display-tom-cross-2falcon-heavy-display-grid-fins-tom-cross-1-1024x683tomcrossteslaratifhboosterondisplayksc-7_26504479288_o

Pro veřejnost je to vůbec poprvé, co se může dostat takto blízko k raketové technice SpaceX. Nadšenci dostávají skvělou příležitost, jak si dopodrobna prohlédnout celou technologii boosteru do posledního detailu. My vám přinášíme celou řadu unikátních fotografií pořízených webem Teslarati.com, které pořídil jejich fotograf Tom Cross přímo na místě. Díky tomu se můžeme k této impozantní technice přiblížit alespoň prostřednictvím detailních obrázků.

Roštová kormidla

V první části naší galerie vidíte roštová kormidla rakety, která jsou vyrobená z litého titanu a dle slov Elona Muska patří mezi vůbec nejnákladnější části rakety. Jejich úkolem je stabilizovat raketu a přispět k její ovladatelnosti. Každý kus z litého titanu je ošetřen speciálním nátěrem, který má zajistit jeho odolnost vůči extrémním teplotám, kterým je během letu vystavován. Vysokým teplotám má za úkol odolávat i plášť rakety vyrobený převážně z hliníku, ten je taktéž ošetřen speciálně odolným nátěrem.

falcon-heavy-display-grid-fins-tom-cross-2-1024x683falcon-heavy-display-grid-fins-tom-cross-6-1024x683falcon-heavy-display-grid-fins-tom-cross-11-683x1024falcon-heavy-display-grid-fins-tom-cross-12-1024x683falcon-heavy-display-grid-fins-tom-cross-15-1024x683falcon-heavy-display-grid-fins-tom-cross-17-1024x683falcon-heavy-display-grid-fins-tom-cross-20falcon-heavy-display-grid-fins-tom-cross-22

Motory Merlin

Motory Merlin mají během mise dva velmi důležité úkoly. Tím prvním je vynést raketu do vesmíru a druhým úkolem je celou misi přežít a navrátit se v pořádku zpátky na zem nebo na moře. Kolem každého z motorů můžete vidět speciální izolační tkaninu vyrobenou z keramických vláken. V motoru najdeme i další izolační materiál, kterým je korek. Ano, v takto výkonném motoru je stejný materiál, ze kterého je vyroben i špunt lahve s vínem.

falcon-heavy-display-merlins-and-octaweb-tom-cross-2-683x1024falcon-heavy-display-merlins-and-octaweb-tom-cross-3-e1519149915580-1024x683falcon-heavy-display-merlins-and-octaweb-tom-cross-4-683x1024falcon-heavy-display-merlins-and-octaweb-tom-cross-6falcon-heavy-display-merlins-and-octaweb-tom-cross-6-1024x683falcon-heavy-display-merlins-and-octaweb-tom-cross-7falcon-heavy-display-merlins-and-octaweb-tom-cross-8-683x1024-1

Zasedání Národní rady pro kosmonautiku můžete sledovat i online. Více se dozvíte na stránkách společnosti NASA. Přítomna by měla být i generální ředitelka společnosti SpaceX Gwynne Shotwell, která by měla radě přednést stručné prohlášení.

Záznam celého startu Falconu Heavy

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru