menuMENUHledat

SpaceX Falcon Heavy: Nejvýkonnější funkční raketa světa se připravuje ke startu

22.08.2017 09:14 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
SpaceX Falcon Heavy: Nejvýkonnější funkční raketa světa se připravuje ke startu

Nosná raketa Falcon Heavy je po částech přesouvána po Texasu. Po sestavení by měla být momentálně nejvýkonnější raketou na světě. Kdy se dočkáme startu?


Raketa Falcon Heavy projíždí Texasem

Konvoj, který přesouvá jednotlivé části Falcon Heavy, projíždí Texasem. Jeho trasu sledují nadšení fanoušci, kteří své snímky zveřejňují nna sociálních sítích. Díky tomu máme slušný přehled, jak přeprava vypadá a můžeme si stroj prohlédnout skutečně z nejrůznějších úhlů.

Raketa Falcon Heavy je těžší obdobou Falcon 9. Využívá hned tři její stupně. Na opětovné používání Falcon 9 už jsme si zvykli a i četnost letů, která nikdy předtím nebyla tak markantní, už nás tolik nepřekvapuje. Nosnost Falcon Heavy i její výkon je ale mnohem větší, a proto fanoušci astronautiky čekají se zatajeným dechem na nejaktuálnější start.

Budeme časem recyklovat i druhý stupeň rakety?

Falcon Heavy je momentálně nejvýkonnější funkční raketou světa. Na oběžnou dráhu by měla vynést až 64 tun, na Mars až 16,8 tun. Výkonnější raketou disponovala v minulosti NASA na misích Apollo a Skylab. Nosnost vícestupňového gigantu Saturn V na oběžnou dráhu byla až 140 tun. Ze 13 startů bylo 11 úspěšných, poslední se uskutečnil v roce 1973.

Falcon Heavy by měla na výkonnějšího konkurenta dosáhnout (a předčit ho) především kvůli recyklovatelnosti. SpaceX si od použití této výkonné rakety slibuje snížení nákladů, větší dosah, více možností. Kromě opětovného použití prvního stupně by chtěla společnost recyklovat i druhý stupeň, což by znamenalo možnost znovu použít většinu rakety.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru