menuMENUHledat

Připravovaný lunární modul by mohl dopravit na Měsíc čtveřici astronautů

05.10.2018 16:26 | Zdroj: stoplusjednicka.cz
Připravovaný lunární modul by mohl dopravit na Měsíc čtveřici astronautů

Společnost Lockheed Martin připravuje modul pro létání na povrch Měsíce. Má vážit 22 tun a přepraví až čtyři astronauty.


Když létali na Měsíc američtí astronauté programu Apollo, dosedali na měsíční povrch v poměrně skromném lunárním modulu. Společnost Lockheed Martin v těchto dnech zveřejnila design nového lunárního modulu, který je v tomto směru podstatně velkorysejší.

Jak uvádí portál stoplusjednicka.cz, přistávací modul sice zřejmě ještě nemá oficiální jméno, rozhodně to ale není žádný drobeček. Bez paliva váží asi 22 tun. Pro srovnání, lunární modul programu Apollo vážil bez paliva 4,3 tuny. Modul má měřit 14 metrů a astronauté by při vystupování mohli používat výtah.

Masivní transport na Měsíc

K dopravení čtyř osob na povrch Měsíce by určitě stačil i menší modul. Záměrem tvůrců nového modulu ale je, že by díky své masivní konstrukci mohl nakonec posloužit jako součást budované měsíční základny. Rovněž by mohl dopravit na povrch Luny poměrně velký náklad, ať už vědeckého nebo komerčního rázu.

Lunární moduly od Lockheed Martin by mohly operovat ve spolupráci s plánovou kosmickou stanicí na oběžné dráze kolem Měsíce americké agentury NASA, která se nazývá Lunar Orbital Platform-Gateway. Jeden lunární modul by přitom mohl letět na povrch Měsíce s expedicí astronautů pětkrát až desetkrát po sobě.

Článek zveřejňujeme s laskavým svolením portálu stoplusjednicka.cz

Nahoru