menuMENUHledat

Proč se v zimě snižuje dojezd

22.02.2016 07:00
Proč se v zimě snižuje dojezd

U všech vozů bez ohledu na pohon se v chladném počasí sníží dojezd. V případě elektromobilů se toto téma velmi často opakuje v diskuzích. Je to logické – dojezd elektromotorů je ve srovnání se spalovacími motory ZATÍM omezený, takže jeho snížení může být problém. I na otázku, proč se vlastně dojezd elektromobilu snižuje, se dá odpovědět pozitivně: Protože je boží a prostě neplýtvá!

Elektromotor využívá veškerou energii, kterou má

Elektrický motor je ve skutečnosti výkonnější než spalovací, protože dokáže efektivněji uvést auto do pohybu díky uskladněné elektrické energii, než to zvládne spalovací motor při změně chemické energie mechanickou. Jeho výkonnost potvrzuje také fakt, že využívá veškerou energii, kterou má.

Vůz se spalovacím motorem využívá k pohonu jen asi pětinu vyprodukované energie, zbytek si nedokáže udržet, takže s ním může například topit. Oproti tomu elektromobil neplýtvá, protože je boží (dovolte nám tu nadsázku, díky). Výsledkem nicméně je, že při topení musí investovat energii do vás místo do pohybu.

Životnost baterie ovlivňuje také teplota

Zatímco dojezd klasického vozu snižuje studenější olej a zvýšený volnoběh, u elektromobilu v tomto ohledu působí stav baterie. Studené počasí zpomaluje elektrony, které se v ní pohybují. To je samozřejmě nežádoucí. Aby výrobci dosáhli co nejdelší životnosti baterie, dodávají k ní systém kontroly teploty zajišťující její dostatečnou teplotu. I to samozřejmě snižuje dojezd. O tom, jak zařídit, aby se dojezd snížil co nejméně, jsme vám psali v článku 5 způsobů jak zvýšit dojezd elektromobilu v zimě.

Kromě toho, co můžete udělat i vy sami, na tom samozřejmě dřou i výrobci. Pracují na zvýšení dojezdu, takže jeho ztráty pak nejsou tak zásadní. Jeden důkaz za všechny jsou desetitisíce elektromobilů prohánějící se po norských silnicích!  Postupem času se technologie jistě dostane tak daleko, že na dnešní zimní patálie s elektromobily budeme jen vzpomínat.

Nahoru