menuMENUHledat

První čerpací stanice přecházejí na plán B, nabíjení elektromobilů

17.11.2016 11:29 | Zdroj: obrázek z electrek.co, roadandtrack.com, chevron.com

Budou benzínky brzy elektrické?

Ropným společnostem začíná zvonit hrana. První evropské země už oznámily, že zakáží prodej aut se spalovacími motory. Němci prý chtějí tento zákaz prosadit do roku 2030 v celé EU. To by byl pro Total i další ropné společnosti kardinální problém.

Navíc řada energetických firem v „čerpacích“ stanicích pro elektromobily vidí velkou příležitost. Na západ od našich hranic jsou už běžné v každém aspoň trochu větším městě, a to nejen ty přímo od Tesly. Kupříkladu v Japonsku se energetické společnosti podílejí i na vývoji standardů pro nabíjení elektromobilů.

Od instalace fotovoltaiky na střechy všech benzínek je přitom už jen malinkatý krok do vybudování dobíjecích stanic. S výkonem 40 kW na 1 čerpací stanici by se přitom o jednom či dvou dobíjecích stanicích napájených výlučně ze Slunce dalo uvažovat. Klasické CHAdeMO nabízí výkon max. 62,5 kW. Tesla Supercharger pro srovnání pracuje s výkonem až 135 kW na 1 dobíjecí zásuvku, ale energii také musí brát z elektrorozvodné sítě.

Plán B pro ropné firmy

Total není zdaleka jediná ropná společnost, co v elektřině vidí plán B. I zmiňovaný Shell vyrábí fotovoltaické panely, stejně jako třeba větrné elektrárny. A pozadu není ani Chevron a další hráči. Až na benzínky však fotovoltaiku nikdo z nich zatím nedotáhl.

Jistě, můžeme v tom vidět jen snižování karbonové stopy, jak tvrdí vedení Totalu, ale daleko spíš to začíná vypadat, že ropný průmysl přesedá na plán B…

Nahoru