menuMENUHledat

Řidič si chtěl udělat v Tesle pohodlí, zapnul Autopilota a posadil se na místo spolujezdce

30.04.2018 09:52 | Autor: VS | Zdroj: jalopnik.com, electrek.co
Řidič si chtěl udělat v Tesle pohodlí, zapnul Autopilota a posadil se na místo spolujezdce

Tesla Autopilot je mnohými řidiči nepochopená funkce. Důkazem toho je video zachycující řidiče, který sedí na místě spolujezdce a místo něj řídí automobil právě Autopilot.


Až příliš bezstrarostná jízda

Autopilot je asistenční systém vozů Tesla, který v poslední době vyvolává řadu otázek. O jeho funkčnosti se vedou vášnivé diskuse a některými řidiči je naprosto nepochopen. Mnoho z nich si totiž myslí, že se jedná o naprosto autonomní a sofistikovaný systém řízení vozidla, který vůbec nepotřebuje lidský faktor.

Důkazem je i video, které bylo pořízeno v květnu minulého roku v Anglii. Cestující po dálnici z Nottinghamu zde mohli vidět pasažéra ve voze, který však nikdo neřídil. Řidič neřidič měl nohy natažené na palubní desce, ruce za hlavou a užíval si bezstarostnou jízdu a vůbec si neuvědomoval, o jak velký hazard se jedná. Nám se může při prvním pohledu na záběrech z videa zdát, že se nic zvláštního neděje. Řidič sedí tam, kde má. Ovšem musíme si uvědomit že mluvíme o Anglii, kde platí pravostranné řízení.

Čin nebyl ponechán bez trestu

Video se před rokem stalo hitem sociálních sítí a z Bhaveshe Patela, který je smutným hrdinou záběrů, se stala virální hvězda. Videa si však všimla také policie, která Patela zatkla a obvinila z nebezpečné jízdy.

Téměř po roce si Patel vyslechl za svou nedbalost verdikt soudu. Byl shledán vinným z nebezpečné jízdy a byly mu uděleny tresty v podobě odnětí řidičského průkazu na dobu osmnácti měsíců, dále musí Patel vykonat sto hodin veřejně prospěšných prací a zaplatit výlohy na celé soudní řízení ve výši 1800 liber, tedy více jak 52 tisíc korun.

Řidiči systém Autopilot stále nechápou

Smutné na celém tomto případu je, že sám Patel sice řekl, že to, co udělal bylo hloupé, ale zároveň prohlásil, že měl prostě jen smůlu v tom, že při takovém jednání chytili zrovna jeho. Tím naznačil, že se něčeho podobného dopouští i další majitelé vozů Tesla.

Kirk Caldicutt, jeden z důstojníků, kteří tento případ vyšetřovali, se k celé věci vyjádřil takto:

„To, co Patel udělal, bylo nesmírně nezodpovědné a vše mohlo skončit tragédií. Neohrožoval totiž jen svůj život, ale i životy dalších nevinných lidí, kteří v ten moment jeli po dálnici. Tento případ by měl sloužit jako odstrašující příklad pro všechny řidiče, kteří přemýšlí o tom, že něco podobného vyzkouší. Doufám, že Patel bude během doby bez řidičáku dostatečně přemýšlet o tom, proč se rozhodl udělat tak bezohlednou věc.”

Případ opět ukazuje, že je neustále nutné připomínat princip fungování sytému Autopilot. Že se jedná pouze o asistenční systém, který má za úkol řidiči pomáhat, a nikoliv jej zcela nahrazovat. Zároveň je však podivné, že Tesla vůbec umožnila muži během jízdy odepnout bezpečnostní pás a zároveň stále setrvávat v režimu Autopilot.

 

Nahoru