menuMENUHledat

Mise na Mars je o krok blíž

15.08.2017 07:00 | Autor: MSO | Zdroj: Zdroj obrázku: Teslarati.com
Mise na Mars je o krok blíž

Mise na Mars je vlastně již od roku 2000 hlavní prioritou Elona Muska a všech jeho aktivit. To kvůli ní SpaceX vyvinul znovu použitelné rakety. A teď SpaceX pomůže NASA udělat další krok k tomu, aby lidská noha co nejdříve stanula na povrchu rudé planety. Na Mezinárodní vesmírnou stanici vynese linuxový superpočítač od Hewlett Packard Enterprise.

O co vlastně jde

Počítače používané ve vesmíru mají k běžným počítačům daleko. Jejich konstrukce i jednotlivé součástky jsou často velmi odlišné, byť samotný procesor může být stejný. Třeba první americký raketoplán Space Shuttle z roku 1981 používal běžně dostupné osmibitové čipy Intel i8086 z roku 1978. Jenže kvůli tomu, jak vysoké nároky byly na sestrojení celého počítačového systému navrženého pro provoz ve vesmíru, Space Shuttle tyto čipy používal dál. Vlastně ještě desítky let poté. Server Geek.com tak v roce 2002 přinesl zprávu, že NASA zoufale hledá nové i8086 čipy, jež by mohla použít do raket pro Space Shuttle. To bylo v době, kdy výkonnějším procesorem disponovala každá trochu lepší kalkulačka.

Kdyby ale vesmírné lodi a rakety využívaly standardní počítačové komponenty, mohly by držet krok s dobou a celý proces letů do vesmíru by tak byl výrazně jednodušší, respektive jeho náročnost by odpovídala přinejmenším aktuálnímu desetiletí. Pro lety na Mars je to přitom naprosto klíčové. NASA spolu s Hewlett Packard Enterprise (HPE) proto napadlo zkusit, jestli náhodou dnešní sériové počítače (respektive servery) již nezvládnou provoz ve vesmíru.

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru