menuMENUHledat

Spekulace k head-up displeji Modelu 3 přitvrzují, je už téměř jistotou

27.02.2017 11:46 | Zdroj: Obrázek: youtube
Spekulace k head-up displeji Modelu 3 přitvrzují, je už téměř jistotou

Elon Musk se nechal slyšet, že oficiální představení Modelu 3 odsouvá až na červenec, kdy bude spuštěna jeho výroba. Přesto poodhalil roušku tajemství aspoň částečně. Model 3 bude mít na rozdíl od Modelů X a S jediný displej a bude mít v sobě o 50 % méně kabelů než Model S. To ovšem nahrává spekulacím o vesmírném HUD (head-up displeji). Dotykového displeje ve středové konzoli by se totiž Tesla asi zbavit nechtěla.

Proč Tesla odsunula představení Modelu 3?

Podle nejnovějšího Muskova prohlášení bude Model 3 plně odhalen až v červenci, kdy už se bude vyrábět. K odhalení všech detailů dojde díky on-line konfigurátoru, kde si budou moci zákazníci s rezervací na Model 3 vybrat detailní výbavu svého nového vozu. Vrtá vám teď hlavou, jak je možné, že Tesla bude vyrábět Model 3 dřív, než ho představí veřejnosti? Může za to prvních více jak 10 000 objednávek, které učinili sami zaměstnanci Tesly a SpaceX. To Tesle dává jedinečnou příležitost tutlat všechny technologické novinky až do nejzazšího možného termínu. Toho teď Tesla naplno využila. A velmi dobrá otázka zní proč?

Revoluční novinka je jediným důvodem

Jediným logickým důvodem může být přítomnost revoluční novinky. Ta se však nemůže jednat žádné z klíčových součástí vozu. Akumulátory i pohonné ústrojí už se totiž dávno vyrábějí a Tesla k nim řekla vše podstatné. Přesto se teď Tesla oproti původním slibům vydala opačným směrem, než její největší konkurent – Nissan. Zatímco Nissan Leaf 2 byl veřejnosti představen již v lednu na veletrhu CES, dlouho před zahájením jeho výroby, a veřejnost zná všechny jeho inovativní novinky, včetně ProPILOTa, u Modelu 3 to bude přesně naopak. Důvodem by samozřejmě mohlo být, že Tesla zatím netuší, co za 4 měsíce vlastně bude vyrábět, ale mnohem pravděpodobnější bude, že má v rukávu připravenu nějakou tu revoluční novinku. Ta se může týkat už jedině interiéru.

Auto s jedním displejem?

A svým čtvrtečním vyjádřením nám to nepřímo potvrdil i Elon Musk. Řekl totiž, že Model 3 bude mít jediný displej. To znamená, že buď přijde o hlavní chloubu Tesly, rozměrný displej ve středové konzoli, nebo o displej ve štítu nahrazující analogový tachometr a zobrazující informace o dojezdu. Možnost, že by Model 3 přišel o hlavní dotykový displej, který slouží pro ovládání všech klíčových funkcí vozidla, není reálná. Pryč tedy půjde ten ve štítu. A čím ho lze elegantně nahradit? Ano, právě HUDem. A tady se ke slovu dostávají stále sílící spekulace o Tesla Glass a integraci HUDu nové generace. A jak by HUD u Modelu 3 mohl vypadat? Podívejte se na video od jednoho fanouška Tesly!

 

 

Nahoru