menuMENUHledat

Tesla chce ještě letos otevřít další čtyři Gigafactory

04.05.2017 15:00 | Zdroj: Obrázek: tesla.com
Tesla chce ještě letos otevřít další čtyři Gigafactory

Zní to naprosto neuvěřitelně. V době, kdy ještě není dokončena ani první Gigafactory, Tesla plánuje už de facto dalších 5 továren. Nemluvě o své továrně ve Fremontu, kterou intenzivně modernizuje kvůli rozjezdu výroby Modelu 3. Nové Gigafactory budou v USA, ale patrně i v Evropě a v Číně.

Gigafactory 1 najede na plnou kapacitu

První Gigafactory v Nevadě se letos má konečně dostat na plnou výrobní kapacitu. Její výrobní program je soustředěný na produkci li-ion akumulátorů, včetně baterry packů pro Powerwally a Powerpacky. Tesla prohlašuje, že Gigafactory by po naběhnutí na plnou výrobní kapacitu měla každoročně zvládnout vyprodukovat li-ion články se souhrnnou kapacitou 100 GWh a battery packy s kapacitou 150 GWh. Nevadskou Gigafactory přitom Tesla vybudovala spolu se svým klíčovým obchodním partnerem – japonským Panasonicem. 

Kde a jaké budou Gigafactory

Panasonic přitom nyní spolupracuje i s dceřinou společností Tesly – SolarCity. Ta využívá jeho fotovoltaických článků pro své solární střechy designové fotovoltaické panely. A ty se právě budou ve velkém montovat v Gigafactory 2. Ta bude stát v americkém Buffalu ve státě New York, který celou továrnu také zaplatí. Gigafactory 2 mají Panasonic s Teslou napůl, avšak trochu jinak než Gigafactory 1. To také v minulosti vyvolalo jistá mediální nedorozumění ohledně toho, jak to vlastně s Gigafactory 2 je. Tesla, respektive SolarCity a jeho dcera Silevo ji každopádně využívají pro montáže již zmiňovaných střešních tašek a panelů.

Co budou další Gigafactory vyrábět

Jenže Musk hovoří o tom, že do konce roku budou ještě další až čtyři Gigafactory. Jejich lokality a náplň práce prý oznámí „během letošního roku“. Už teď však můžeme částečně odpovědět na to kde a co budou tyto Gigafactory vyrábět.

Předně už se delší dobu hovoří o Gigafactory v Evropě, pro výrobu Modelu 3. Původně byla ve hře i ČR, ale je docela možné, že ČR i další země střední a východní Evropy nakonec předběhne Francie. Její ministr hospodářství, Michel Sapin, už se totiž byl za Muskem podívat ve Fremontu. To nepřímo podporuje myšlenku, že Gigafactory 3 bude právě pro Model 3.

Co se Gigafactory 4 týče, tak server Electrek hovoří také o Číně. S jejím vicepremiérem Wang Yangem se Musk setkal teprve minulý týden v Pekingu. Čínská Gigafactory by měla produkovat akumulátory a automobily. Je možné, že by tu tak mohly stát rovnou dvě. Čínská holdingová firma Tencent přitom v polovině března investovala do Tesly okolo 1,8 miliardy dolarů. Rozjezdu Gigafactory na čínském trhu tak nic nebrání.

Jedna Gigafactory bude pravděpodobně na území USA. A její výrobní program bude s nejvyšší pravděpodobností zasvěcen truckům Semi. Musk se přitom nechal minulý týden slyšet, že s prototypem už jezdil po parkovišti a že se neuvěřitelně snadno ovládá, takže tato Gigafactory se bude otevírat patrně nejdříve. Semi se totiž začne vyrábět již letos a kromě USA není moc zemí, kde by se elektrickým a autonomním truckům mohlo ekonomicky a legislativně tak dařit jako právě na území USA.

Nahoru