menuMENUHledat

Tesla chce testovat flotilu elektrických semi-trucků vybavených autonomní technologií

11.08.2017 08:58 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com
Tesla chce testovat flotilu elektrických semi-trucků vybavených autonomní technologií

Společnost Tesla vyvinula autonomní technologii, která by měla umožnit nákladním vozům jízdu ve flotilách, a to bezpečnější a plynulejší.


Autonomní flotila elektrických nákladních vozů

Agentura Reuters obdržela e-mail, ve kterém Tesla uvádí, že se jí podařilo vyvinout autonomní technologii, díky které budou moci nákladní vozy jezdit ve flotilách. Iniciativa známá jako "platooning technology", se do médií neprobíjí poprvé. Platoon, neboli četa, představuje konvoj, ve kterém by kamiony ideálně měly cestovat. Zastánci této technologie poukazují na to, že většina dopravních nehod je způsobena lidskou chybou. Dlouhé cesty, které musí řidiči nákladních vozů absolvovat, často nahrávají nudě, únavě, nepozornosti. Truck platooning představuje konvoj podobný vlaku. Takovou demonstrační jízdu organizovaly Nizozemské úřady v roce 2016. Tesla hodlá otestovat svou vlastní flotilu elektrických semi-trucků. 

Konvoj autonomních nákladních vozů by se měl projet v Nevadě a v Kalifornii. Tesla chce demonstrovat, že autonomní jízda nabídne větší bezpečnost, menší prostoje mezi vozidly, větší plynulost provozu a eliminaci lidské chyby. V e-mailu dále uvádí, že demonstrační jízda by měla proběhnout bez řidičů. Společnost ale nejprve čekají jednání se zástupci příslušných orgánů v Nevadě a Kalifornii. Pokud dostanou příslušná povolení, mohou začít testovat autonomní technologie jako první v historii Nevady.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter. 

Nahoru