menuMENUHledat

Tesla Model X: jaká je spotřeba celo-elektrického SUV?

10.12.2015 15:57 | Autor: BP | Zdroj: cleantechnica.com
Tesla Model X: jaká je spotřeba celo-elektrického SUV?

Tesla Model X je první celo-elektrické SUV na světě a všichni si moc dobře pamatujeme, s jakou senzací přišlo na trh. Bioweapon ochranné tlačítko! Falcon wings dveře! Mega vzduchový filtr! Úžasné úložné prostory! Prostě fanfáry všude. Ale o jednom tématu se zatím moc nemluvilo – je tohle nové, unikátní, elektrické SUV z hlediska spotřeby použitelné pro normální lidi?

Je Model X výhodný z hlediska spotřeby?

Kategorie SUV a minivanů postupně nastoupila do popředí co se týče rodinných vozů. Sedany mizí a větší auta jsou prostě v kurzu. Kromě úložného prostoru ale většinu lidí samozřejmě zajímá také pořizovací cena a provozní náklady. Takže je Model X vhodný pro pár s dětmi?

Odpověď je ano: Tesla Model X je nejúspornější SUV na světě. Přepočítáno na klasickou spotřebu mluvíme o 92 mílích na galon, tedy 2,3 litrech na 100 km podle údajů EPA.

Jen tak pro legraci: pojďme si porovnat tři nejbližší hybridní SUV, které by mohly s Modelem X soutěžit. Model X je v podstatě třikrát úspornější než vítěz hybridní kategorie.

Zůstává jedna věc: porovnávat spotřebu elektřiny a paliva není samozřejmě úplně vypovídající.

U elektrických vozů se samozřejmě berou v potaz jiné věci než u těch klasických s konvenčním pohonem. Takže porovnání není úplně lehké. Musíme zahrnout cenu elektřiny, různé možnosti dobíjení, různý výkon, vládní podporu a mnoho dalších faktorů, které ovlivňují reálnou spotřebu elektromobilů.

Zdroj: cleantechnica.com

Nahoru