menuMENUHledat

Tesla na mořský způsob

30.08.2018 09:25 | Autor: VS | Zdroj: electrek.co
Tesla na mořský způsob

Elektromobilita se šíří jako lavina, kterou nelze zastavit. S elektrickým pohonem se můžeme setkat v podstatě u každého dopravního prostředku, lodě nevyjímaje. A my se na jedno výjimečné elektrické plavidlo dnes podíváme.


Elektrifikace válcuje svět dopravy na všech frontách. Elektromotory pohánějí kola, motorky, letadla a pomalu se dostávají také do lodní dopravy. Některé společnosti proto začínají vyrábět prémiová plavidla a chtějí dosáhnout stejných úspěchů jako Tesla.

Q-Yachts Q30

Jednou z takových společností je i Q-Yachts, která představila plavidlo Q30. To je kompletně elektrifikováno a má jediný cíl. Finský start-up o sobě totiž tvrdí, že chce být mořskou Teslou.

Q-Yachts je podporována společností Oceanvolt, která je výrobcem elektrických pohonů pro plachetnice a jachty. Janne Kjellman, zakladatel Q-Yachts, pracoval na tomto projektu několik let a to v přísném utajení, aby jej před několika měsíci odhalil a zahájil prodeje. Sám o projektu říká:

„Myslím si, že jsme na začátku něčeho skutečně velkého. Jsme velmi potěšeni, že máme dva mladé kamarády, kteří dokáží ocenit jachty Q-Yachts a jejich jedinečný design.“

Oni dva mladí kamarádi a zároveň první majitele těchto plavidel jsou finský hudebník Jare Tiihonen a Jens Kyllönen, který je profesionálním pokerovým hráčem. Právě jim je také věnováno video, které ukazuje, jak moc jsou ze své nové hračky nadšení.

Zbožná Tesla

Jak již bylo řečeno výše, společnost se netají tím, že jejich hlavním zdrojem inspirace je Tesla:

„Od okamžiku, kdy Jare a Jens přišli na první testovací jízdu, bylo jasné, že vzhled a schopnosti Q30 jsou takové, aby okouzlily nejen osoby, které mají pro plavení vášeň. Proto je cílem Q-Yachts dosáhnout stejné pozice na trhu, jak se to podařilo Tesle s elektrovozy na trhu s automobily. Proto by mohla být Q-Yachts tím samým, čím je Tesla, ovšem na moři,“ řekl Janne.

Technologie lodi pro každého

Loď Q30 je vybavena elektromotorem Oceanvolt AXC20 o výkonu 20 kW, který umožňuje lodi dosáhnout maximální rychlosti až 15 uzlů. 9,3 metrů dlouhá loď je vybavovány bateriemi o kapacitě 30 či 60 kWh. S 30 kWh může posádka urazit vzdálenost přibližně 42 námořních mil a 22 námořních mil při plné rychlosti. S 60 kWh bateriemi to je 80 a 40 námořních mil.

Díky technologii minimální hlučnosti motoru Ocenavolt je loď při plavbě velmi tichá a plavba je tak velmi příjemným zážitkem. Q-Yacht tak uvádí, že loď není příliš náročné ovládat ani provozovat:

„Cílem bylo vyvinout loď, která je snadno ovladatelná a se kterou si posádka užije jízdu na maximum a s minimem potíží. Z toho důvodu se Q30 může pochlubit vlastnostmi, jako jsou nízké nároky na údržbu, snadná kontrola stavu lodi skrze aplikaci v iPadu, který je dodáván s lodí, loď může být pohodlně přepravována na přívěsu a vejde se i do přepravního kontejneru.“

Jediné, co není o lodi známo, je poměrně podstatný detail, a tím je cena, a ta by nás zrovna velice zajímala. Škoda…

Nahoru