menuMENUHledat

Tesla nepřestává udivovat. Její nový Roadster se bude umět vznášet!

10.01.2019 09:26 | Autor: VS | Zdroj: twitter.com
Tesla nepřestává udivovat. Její nový Roadster se bude umět vznášet!

Vznášející se vozy ve vzduchu si dokáže představit kde kdo, protože ve sci-fi filmech se jedná o naprosto běžnou věc. Ovšem jak to tak vypadá, Tesla chce budoucnost již nyní. Musk potvrdil, že nová generace Tesla Roadsteru skutečně bude schopná vznášení.


Elektromobil, jaký nemá obdoby

Že bude nový Roadster skutečně výjimečným vozem, je již nyní naprosto jasné. Musk slibuje zrychlení z 0 na 100 km/h za 1,9 sekundy nebo dojezdovou vzdálenost na jedno nabití až 620 mil, tedy bezmála jeden tisíc kilometrů. Navíc dodal, že by se mělo jednat pouze o základní konfiguraci a časem by mohly být k dostání i mnohem bláznivější verze tohoto elektrického sporťáku.

Možná si říkáte, že Musk opět trochu přehání. Informace o výkonech vozu jsou však z prozatím zveřejněných informací těmi nejúmirněnějšími. Musk se totiž nechal slyšet, že Tesla chystá pro Roadster i speciální balíček pojmenovaný SpaceX, díky kterému bude automobil disponovat tryskami se stlačeným vzduchem, které by se měly dramaticky podepsat na zlepšení akcelerace vozu, maximální rychlosti, efektivitě brzdění i zatáčení. Vrcholem pak bylo prohlášení, že bude možné Roadsteru dovolit létat.

Vznášedlo společnosti Tesla

Zdá se vám to jak skutečně nadnesené prohlášení? Pak se vám bude určitě líbit poslední Muskův komentář jednoho z příspěvku na Twitteru. Uživatel CordlessAirplane sem přidal příspěvek, ve kterém pochválil Teslu za to, jak velký progres udělala za 6 let vývoje Modelu S a dodal, že se už velice těší na verzi tohoto vozu pro rok 2022. Na jeho příspěvek zareagoval uživatel Richie Hill, který pod něj nahrál GIF vznášejícího se vozu, kterého ve vzduchu drží čtveřice trysek. Celé by to vypadalo jako naprosto nevinná konverzace na téma: „Kde asi bude Tesla za 3 roky?!“ ovšem jen do té doby, dokud se do konverzace nezapojil i Elon Musk. Onen nahraný GIF vznášejícího vozu okomentoval tím, že nový Roadster vlastně něco takového skutečně dokáže.

The new Roadster will actually do something like this https://t.co/fIsTAYa4x8

— Elon Musk (@elonmusk) 9. ledna 2019

Již při oznámení balíčku SpaceX pro Roadster si většina lidí myslela, že si z nich Musk jen utahuje. Později se však ukázalo, že taková technologie pro Roadster skutečně vzniká a Musk ji chce dostat na trh. A jak to tak vypadá, více méně pravdivý bude i komentář k vznášejícímu se vozu.

Hranice lidské výdrže

Marques Brownlee, úspěšný youtuber a člověk, který se o Teslu hodně zajímá a zná se s Muskem i osobně, totiž přidal komentář se slovy, že to celé vypadá, jako by Musk nežertoval, na což Elon odpověděl, že skutečně ne:

„Nežertuji. Použijeme SpaceX trysek a stlačeného vzduchu v kompozitní tlakové nádobě umístěné místo zadních sedadel.“ „Navíc bude v podstatě možné zrychlit až na hranicích lidské výdrže.“

Na dotaz, zda bude vůbec něco takového legální, pak Musk vtipně zareagoval tím, že současné zákony s něčím takovým vůbec nepočítají, tudíž nějakou chvíli nejspíše ano.

I’m not. Will use SpaceX cold gas thruster system with ultra high pressure air in a composite over-wrapped pressure vessel in place of the 2 rear seats.

— Elon Musk (@elonmusk) 9. ledna 2019

Plánem Tesly je dostat nový Roadster na trh v roce 2020 coby nejrychlejší automobil na trhu ze všech prodávaných automobilů, ne jen elektromobilů. Tesla již nyní přijímá rezervace na základní verzi v hodnotě 200 tisíc dolarů s počátečním vkladem 50 tisíc dolarů a také na tzv. Founder Series s plným vkladem 250 tisíc dolarů, což je i finální cena vozu.

Šílené, co říkáte?

Nahoru