menuMENUHledat

Tesla přerušuje výrobu, naveze linku na výrobu Modelu 3

09.02.2017 14:49 | Zdroj: Obrázek: electrek.co
Tesla přerušuje výrobu, naveze linku na výrobu Modelu 3

Ještě během února se na týden zastaví chod celé továrny ve Fremontu. Nové Modely S a X se tak přestanou vyrábět. Důvod je přitom více než pozitivní. Je to kvůli tomu, že Tesla bude chystat svoji továrnu na výrobu Modelu 3, přibude tam např. lakovací linka. Agentura Reuters uvedla, že se v testovacím módu spustí už 20. února 2017.

Akumulátory a pohonné jednotky pro Model 3 už se vyrábějí od ledna

Výroba Modelu 3, podobně jako třeba celé řady jiných automobilů, včetně Škodovek, nebude probíhat v jedné jediné továrně. Části Modelu 3 už se totiž nějakou dobu vyrábějí, v Gigafactory. Ta zahájila výrobu nových li-ion článků řady 2170, které využívají i větší modely X a S, již počátkem ledna.

V druhé polovině ledna Tesla také investovala do výrobní linky pro pohonné ústrojí Modelu 3. Ta bude ale umístěna v Gigafactory v Nevadě. Touto dobou už by se tam pohonné ústrojí mělo vyrábět. Ostatně do továrny v kalifornském Fremontu by se totiž nevešla. Tesla to ví už řadu měsíců, když v půlce prosince hledala zkušeného experta na pohonná ústrojí, který by tuto část výroby vedl, věděla, že bude pracovat právě v Gigafactory.

Interní kapacita továrny ve Fremontu vzroste

Kapacita továrny ve Fremontu není nafukovací. Přesto se továrna nafoukne. Tesla k tomu schválila investici ve výši 2,8 milionu dolarů. Kromě celé řady dalších úprav přibude 2 640 m2 výrobní plochy a nová dveře a okna. Tesla také intenzivně hledá lokaci pro Gigafactory 2, která má stát v Evropě. Vyjednávání s evropskými státy, do kterých se aktivně zapojuje i česká vláda, však bude chvilku trvat. Do té doby budou Modely 3 vyráběny výlučně v USA. Ostatně Tesla je jednou z firem, na kterou díky tomu Trumpovi změny v daňové legislativě téměř nedopadnou. Naopak firmě značně pomohou.

První auta dostanou zákazníci už v červenci

Tesla slibuje, že první Modely 3 doručí svým zákazníkům již počátkem druhého pololetí letošního roku. Reuters dodává, že by to mělo být hned v červenci. Tesla už teď pro to dělá vše, co může, a aktivně Model 3 testuje v reálném provozu. Úspěch Modelu 3 je přitom pro automobilku klíčový.

 

Nahoru