menuMENUHledat

Tesla si pohrává s myšlenkou vstoupit do Indie

26.05.2017 10:43 | Zdroj: Obrázek: istock.com

Indie jako další miliardový trh?

Logicky se tedy nabízí zkusit tento úspěch zopakovat v zemi, která má podobně velký trh. Populace Indie by se měla podle odhadu MMF aktuálně pohybovat na hranici 1,326 miliardy obyvatel. Tedy ve velmi těsném závěsu za Čínou. Indie je však o dost chudší než Čína. HDP na hlavu počítané paritou kupní síly je v Indii 7 153 dolarů, zatímco v Číně 15 095 dolarů. Lze tedy očekávat, že i odbyt Tesly by mohl být v lepším případě poloviční.

Další velký rozdíl je infrastruktura. V Číně rostou mnohamilionová moderní města s perfektními silnicemi, parkovišti i elektrorozvodnou sítí jako houby po dešti. V Indii se oproti tomu řada měst dodnes potýká s problematickými dodávkami elektrické energie. Legendární je historicky nejrozsáhlejší výpadek elektrorozvodné sítě, který v roce 2012 ponechal 700 milionů lidí bez elektřiny. Navíc obyvatelstvo Indie je oproti Číně více rozložené do menších sídel a i vzdálenosti mezi velkými a ekonomicky silnými městy jsou zde větší.

Vstoupí Tesla nakonec do Indie?

Indie o Teslu eminentní zájem. Přímé prosby ministra vlády, promptní reakce vládní agentury Made in India na Muskův tweet, atd. to potvrzují. Jenže Čína má, zejména pro Model 3 mnohem větší potenciál a Tesla teď v ruce obrací každý dolar, protože ji čeká celá řada investic.

Odpověď na nevinný dotaz Avinashe Singha je tak patrně NE. Tesla letos ani v příštím roce do Indie nevstoupí. Je však možné, že výhledově by do Indie dostat mohla. Mnohem spíše by to však bylo se solárními panely a Powerwally. Pro ty by se při stavu indické elektrorozvodné sítě určitě našel odbyt!

Nahoru