menuMENUHledat

Tesla v praxi XIII: Co se stane, když se Modelu S kompletně vybije baterie?

05.01.2016 08:00 | Autor: BP | Zdroj: teslarati.com

Kapacita baterie a plánování

Tesla Model S má předem stanovený dojezd vypočtený za pomoci algoritmů už když sjíždí z výrobního pásu. Aktuální stav baterie a zbývající dojezd (ať už v kilometrech nebo mílích) vidí řidič vždy před sebou.

Oficiální kapacita dojezdu ale nepočítá se změnou nadmořské výšky nebo povětrnostními podmínkami, které mohou být klíčové. Na stránce EVTripPlanner můžete nalézt excelentní práci odhadu spotřeby energie s přihlédnutím k rychlosti, kontrolou klimatických změn a různé nadmořské výšky.

Graf ukazuje korelaci rychlosti spolu s možným dojezdem. Čím pomaleji cestujeme, tím menší bude odpor vzduchu a tím větší dojezd, který můžeme z Tesly vymačkat.

Samozřejmě jsou tu faktory, které nemůžeme předem předvídat – třeba povětrnostní podmínky. Zatímco ve většině případů není nutné mít velké obavy, najdou se lokality, které dojezd opravdu ovlivní – ať už kvůli mrazům, vánicím, kopcovitému terénu nebo větru.

Silný protivítr může až zdvojnásobit energetické požadavky Modelu S. A ani zpomalení nemusí přinést kýžený výsledek. Je třeba to mít na paměti, když se člověk vydává do míst, kde ho může podobné počasí zaskočit.

Takže jak se stalo, že se baterie vybila?

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru