menuMENUHledat

Tesla válcuje trh s auty

01.09.2014 08:23 | Zdroj: teslamag.de, obrázky: forbes.com

Ignorantský pecivál

Tak vzniká biotop elektroauta, který má potenciál demokratické revoluce. Snadná dostupnost dává cenám zabrat, kvalita, rozmanitost, zájem stoupají. A dělají Teslu stále nezbytnější. Mezi tím ale v Düsseldorfu není ani od BMW, ani od ostatních producentů na trhu jediné elektroauto. Přitom ale není téměř nic lehčího, než jak dostat elektroauta na silnice a mezi lidi. A přitom by mohly brázdit ulice Düsseldorfu stovky elektroaut a tím vzbuzovat zájem. Jenže peciválové elektromobilitu stále jen ignorují.

Tesla je v současné chvíli podceňována ze strany producentů automobilů asi jako byl kdysi iPhone podceňován producenty mobilních telefonů. I zde se brzy oddělí plevy od zrna.

Brzy již nebude možné obhospodařovat trh s automobily jako když jste kouřili za školou. Brzy již nebude stačit přesouvání podílů na trhu v kruhu. Brzy bude opět poptávána opravdová kreativita a dispurtivní inovace. Nejpozději v momentě, kdy pozlacená ruka firemních vozidel sáhne po Tesle ­- a to nemůže trvat dlouho.

Kreativní velikáni mění svět

Experti již nyní hovoří o specifickém hodnocení značky Tesla. Ve Spojených státech již Tesla figuruje před prémiovými modely značek BMW, Audi, Mercedes a Porsche.

„Na jednom z nejdůležitějších trhů světa je tak Tesla lídrem na trhu nejvyšší třídy. Obdobně úspěšné bylo toto elektroauto na začátku roku ve Švýcarsku, Holandsku a Norsku,“ píše se v novinách Frankfurter Rundschau.

Investor a manažer Musk pochopil, že jeho investice ponese více ovoce, když celý trh kreativně zničí a nechá jej pak podle svých pravidel opět vskřísit tak jako bájný Phoenix z fosilního popela. Řadí se tak do skupiny dalších kreativních ničitelů: Google, Apple, Amazon. Kdy konečně pochopí manažeři a investoři německých automobilových koncernů, že je celý jejich trh ohrožen?

Nahoru