menuMENUHledat

Tesla zažívá nejúspěšnější konec roku od jejího vzniku!

29.12.2019 09:46 | Autor: VR
Tesla zažívá nejúspěšnější konec roku od jejího vzniku!

Konec roku je pro Teslu nejúspěšnější období vůbec. Jejich akcie jsou na vrcholu, Model 3 se prodává jako po másle a čínská továrna již vyrábí kompletní vozy.


Akcie Tesly se po sérii pozitivních zpráv dostaly na historické maximum, jejich cena dosáhla 430 dolarů za kus. Hodnota je dokonce vyšší, než jakou kdysi sliboval Elon Musk. Ten měl tehdy v plánu odkup všech akcií za 420 dolarů za kus, protože se mu nelíbilo chování akcionářů a chtěl mít sám vše pod kontrolou. Během letošního roku se cena jedné akcie dostala dokonce jen na 178 dolarů a nemálo analytiků předpovídalo další poklesy. Od té doby však přišel nával pozitivních zpráv včetně získového čtvrtletního výsledku a cena akcií nevídaně stoupala vzhůru. 

 

Model 3 je bestseller

Model 3 je celosvětově nejprodávanějším elektromobilem s tržním podílem okolo 14 % a zatím prakticky nemá konkurenci. V některých zemích se dokonce prosazuje i mezi konvenčními vozy a dostává se do TOP10 nejprodávanějších vozů vůbec. Očekává se, že za celý rok Tesla dodá téměř 300 tisíc kusů Modelu 3. Dalším hitem by měl být Model Y, který se zřejmě začne dodávat v průběhu roku 2021.

 

Gigatovárna v Číně je zprovozněna

Čínská gigatovárna je již postavena, výrobní linka zprovozněna a zítra, tedy 30. 12. 2019, se začnou dodávat první vozy svým majitelům. Celá stavba zabrala jen několik měsíců a Tesla tím konečně výrazně rozšířila své výrobní kapacity, navíc na dalším kontinentu. Ročně by měla být schopna vyrábět kolem 250 tisíc vozů. Tesle se navíc podařilo vyjednat výhodnou půjčku u čínských bank a snížení daně od čínské vlády.

Pro Teslu to byl opravdu vydařený rok a ani zdaleka se nyní nenachází ve stavu, který by předurčoval brzký krach společnosti. Uvidíme, jak bude probíhat rok následující, který jistě přinese spoustu dalších zajímavých novinek.

 

Nahoru