menuMENUHledat

Tesla změnila dodavatele, těšte se na infotainment na Intelu

03.10.2017 15:04 | Zdroj: Obrázek: www.tesla.com
Tesla změnila dodavatele, těšte se na infotainment na Intelu

Model 3, ale i starší Modely S a X se mohou těšit na novou platformu infotainmentu. Může za to definitivní rozvázání spolupráce mezi Teslou a nVidií, které začalo ukončením kontraktu na dodávky pro Autopilota. Mezi Teslou a nVidií to totiž skřípalo už téměř rok. Nová platforma prý poběží na čipech od Intelu, informovala o tom agentura Bloomberg. Co to znamená?

Nebude to jen o čipech pro infotainment

Tak předně, Bloomberg se domnívá, že to nebude jen o čipech pro infotainment, ale že by mohlo jít i o dodávku velmi lukrativních jednotek pro Autopilota. To je poměrně zajímavá informace zejména v okamžiku, kdy se minulý týden na základě zprávy CNBC prohnala světem vlna spekulací, že čip pro Autopilota, který si navrhla Tesla, bude vyrábět AMD. Ty však den poté dementoval přímo údajný dodavatel. A pokud si odmyslíte nVidii a AMD, zas tak moc výrobců čipů už vám nezbude.

Co bude znamenat změna čipů pro infotainment

Začněme ale u infotainmentu. Co vlastně může znamenat výměna CPU u infotainmentu Tesly, který – jak známo – je pro její chod klíčový. Ovládají se odsud totiž všechny důležité funkce každé Tesly, včetně základních funkcí, jako je ovládání klimatizace, vyhřívání sedadel či zamykání dveří. Pravda však je, že pro „infotainment“, jak Bloomberg tuto klíčovou součást každé Tesly nazývá, nemusí výměna CPU znamenat vůbec nic. Intel už roky vyrábí čipy, jež si hravě poradí i s jinými platformami než Windows. Koneckonců i řada tabletů a telefonů na platformě Android běžně využívá právě čipy Intelu. Je tak docela dobře možné, že samotná výměna čipů nebude po uživatelském prostředí infotainmentu vyžadovat žádnou změnu. Změnit se bude muset jen hardware procesorové patice a dost možná i systém chlazení čipu.

Dodá Intel i hardware pro Autopilota?

Mnohem zajímavější otázka je ta, kterou Bloomberg nastiňuje v závěru svého článku – dostanou se procesory Intel i do Autopilota? A tady je nutné si přiznat, že je to docela dobře možné. Intel totiž v oblasti autonomního řízení už nějakou dobu hraje poměrně zásadní roli. Jeho čipy totiž využívá pro svůj systém Waymo, dceřiná firma Googlu, jež se už nějakou dobu soudí s Uberem kvůli údajné krádeži svého know-how. 

Intel navíc nedávno koupil Mobileye, klíčového hráče v oblasti optických systémů pro autonomní řízení, který ještě loni patřil mezi dodavatele Tesly. Ta přitom musí Autopilota dost zásadně předělat, protože od nVidie už nechce její systém, na němž staví svou umělou inteligenci. Spojení s Intelem by ale Tesle rázem dalo přístup ke všem technologiím, jež potřebuje, i k těm optickým. Řada odborníků totiž poukazuje na to, že současná senzorová výbava Autopilota by na plně autonomní jízdu nemusela stačit

 

Nahoru