menuMENUHledat

Testování Modelu X na norský způsob

22.02.2018 09:54 | Autor: VS | Zdroj: Teslarati.com, youtube.com, Facebook.com
Testování Modelu X na norský způsob

Nor Björn Nyland je youtuber specializující se na vozy Tesla a majitel Modelu X, se kterým natočil šílené video. Jeho elektrické SUV v něm táhne plně naložený tahač po zamrzlé silnici.


David versus Goliáš

Björnův Model X, kterého něžně nazývá Optimus Prime, byl pro tento výkon vybaven pneumatikami Nereus NS806, které mu umožnily pořádně se opřít do zledovatělé vozovky a předvést kolik síly se ukrývá v Modelu X P90D. A nutno říci, že síly k rozhýbání takovéhoto tahače bylo potřeba skutečně mnoho. Tahač i s naloženým návěsem totiž dohromady vážil téměř padesát tun.

Jak je z videa patrné, dvou a půl tunový Optimus s nastaveným módem Ludicrous si s mnohem těžším soupeřem se zařazeným neutrálem poradil v podstatě bez problémů. Celé video je až podezřele působivé, což ovšem není dáno střihačskou magií či jinými efekty, ale pouhopouhou fyzikou. Může za to hlavně velice účinný systém řízení trakce pohonu všech kol. Elektrický hnací systém Modelu X je schopen produkovat plný točivý moment i v nulových otáčkách. To umožňuje pomalý, ale jistý přechod z klidové pozice do stále se zrychlujícího pohybu. V kombinaci s pneumatikami Nereus, které jsou speciálně navrženy pro trakci vozu přímo ve sněhu, to znamenalo, že Modelu X stačilo získat dostatečnou hybnost a pak jej nemohlo již nic zastavit.

Model X to nemá nikde jednoduché

Nejedná se však o první případ, kdy Model X pomáhal kamionu projet zasněženou silnici. Minulý měsíc se na facebooku objevilo video jednoho Tesla nadšence, který zachytil Model X v americkém Raleighu, jak vytahuje do zasněženého kopce uvízlý tahač. V tomto případě nezůstala veškerá dřina pouze na Tesle, protože tahač se snažil svým výkonem Modelu X pomoci. Na video se můžete podívat zde.

Právě toto video Björna inspirovalo k vyzkoušení toho, co všechno vlastně Model X dokáže. A pokud by vám Model X táhnoucí kamion byl málo, podívejte se na další videa, ve kterých provádějí Norové s Modelem X nejrůznější šílenosti. Jak dopadne přetahovaná mezi Teslou a Hummerem H2 a jak si povede Tesla v divoké norské divočině? Odpověď naleznete právě zde:

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru