menuMENUHledat

Top 5 elektromobilových závodů v roce 2015

20.02.2015 07:00 | Zdroj: zdroj obrázků: ebeasts.com

Forze Hydrogen Racing Team Delft

Studenti Technické univerzity v Delftu vyvíjejí vodíkem poháněná závodní auta už od roku 2007. Od svých počátečních snah udělali velký pokrok a dnes vyrábějí plnohodnotné závodní vozy s úžasným výkonem. Jejich šesté závodní auto má výkon 190 kW a váží jen něco málo přes 360 kg.

Cíl tohoto týmu je ambiciózní – letos chce zajet doposud nejrychlejší kolo na extrémně náročné 20,8 km dlouhé trase Nordscleife neboli Northern Loop v Nurburgringu. Fanoušci závodů si nejspíš pamatují, že jde o stejnou trať, na které měl Niki Lauda děsivou nehodu vylíčenou i ve filmu Rivalové.

The 80 Day Race

Tato nová soutěž se teprve chystá pro rok 2016, ale už letos můžete sledovat novinky týkající se týmů, vozů a měst, která na trase nesmí chybět. Závod je určený pro dvou a vícečlenné týmy ochotné vydat se na cestu kolem světa během nejvýše 80 dní a bez použití jediné kapky fosilního paliva.

Volba dopravních prostředků je libovolná, ale alespoň jeden z nich se musí zúčastnit 80kilometrového kvalifikačního závodu. Kvalifikační časy budou následně připočítány k celkovému času, za který závodníci Zemi objedou.

 

Pikes Peak International Hill Climb

Jestli existuje závodní trať, na které si maximálně užijete kroutivý moment, pak jednoznačně leží hodně vysoko – například na hoře Pikes Peak. 20kilometrové stoupání s převýšením 1440 m se zdá být jako dělané pro elektrický pohon. Minulý rok uniklo Gregovi Tracymu v Mitsubishi MiEV Evolution III vítězství jen o pár sekund.

Řidiči elektromobilů se umístili na celkovém druhém, třetím a čtvrtém místě. Letos se Mitsubishi tým vrátí a povídá se, že japonský závodník „Monster“ Tajima pojede v autě, které sám navrhl. Takže 28. 6. sledujte, zda tentokrát elektromobil zvítězí na celé čáře.

Nahoru