menuMENUHledat

Top 5 elektromobilových závodů v roce 2015

20.02.2015 07:00 | Zdroj: zdroj obrázků: ebeasts.com
Top 5 elektromobilových závodů v roce 2015

FIA Formule E Championship

Během první sezóny v roce 2014 používala Formule E speciálně vyrobená závodní auta, se speciálními elektromotory, bateriemi a systémy pro správu napájení. Druhého ročníku už se smí zúčastnit týmy s vozy od různých výrobců. Baterie, aerodynamika, suspenze a brzdy však musí být u všech aut stejné.

Během prvních čtyř závodů zahajovací sezóny se sešla velká konkurence. Ve hře jsou i řidiči se zkušenostmi z Formule 1. Reprezentuje vrchol technologie elektromotorů a baterií. Lze očekávat, že přímo z Formule E vzejde nejeden elektromobilový posun vpřed.

World Solar Challenge

Jediný světový závod na dlouhou vzdálenost (3000 km) pro auta na sluneční pohon se koná každý druhý rok v Austrálii – a letos je ten druhý rok, těšte se na říjen ;) Posledních pět závodů v řadě vyhrál tým z Technické univerzity v Delftu a letos se opět chystá obhájit všechna svá vítězství.

V roce 2013 se nově přidala kategorie „Cruiser Class“ pro takzvaná rodinná auta. Tým Eindhovenské univerzity v této kategorii zvítězil jako první, a to s autem tak pokrokovým, že od Tech Crunch získalo cenu „Crunchies“. Předběhlo tak například Apple SpaceX!

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru