menuMENUHledat

Tržní kapitalizace Tesly znovu míří k 60 miliardám dolarů, akcie si za měsíc připsaly 11,2 %

19.12.2017 09:57 | Zdroj: Obrázek: www.tesla.com
Tržní kapitalizace Tesly znovu míří k 60 miliardám dolarů, akcie si za měsíc připsaly 11,2 %

Poté, co se v říjnu provalily potíže s výrobou Modelu 3, to s Teslou nevypadalo růžově. Všude se začaly objevovat články, že automobilka brzy skončí, a její akcie se vrátily takřka k hodnotě 300 dolarů, za kterou se obchodovaly v květnu. Teď to však vypadá pro Teslu slibně, akcie se odrazily ode dna a rychle míří vzhůru! Proč?

Model 3 stál Teslu málem existenci

O tom, že Model 3 je pro Teslu vůbec nejdůležitějším počinem v její historii, není žádných pochyb. V první polovině letošního roku dokázal akcie Tesly vyhnat do nebeských výšin. Očekávání investorů byla motivovaná sliby Elona Muska. Když se ale start Modelu 3 odložil, spadly akcie ze své druhé nejvyšší historické hodnoty 383,45 dolaru za akcii z 23. června na 308,83 (6. července). To vše během pouhých dvou týdnů.

Zklamání plynoucí z velmi omezených výrobních kapacit pro Model 3 do konce letošního roku však posléze opadlo a po odloženém představení Modelu 3 akcie začaly zase růst, a to až na své historické maximum ve výši 385,00 dolarů. Stalo se tak 18. září při čekání na opět odložené uvedení Tesly Semi. Když byla Semi odložena podruhé, padly akcie během týdne pod 340 dolarů. A když Elon Musk přiznal problémy s výrobou Modelu 3, spadla jejich hodnota dokonce pod 300 dolarů. To bylo 2. listopadu tohoto roku.

Úspěch Semi firmu zachraňuje

Ještě na Mikuláše to s akcemi Tesly nevypadalo nijak slibně. Bleskový propad se sice zastavil, ale 303,70 dolaru za akcii nebyla stále žádná hitparáda. Jako by uvedení Semi na trh už nechávalo investory ledově chladnými. Jenže pak začaly pronikat na světlo světa informace o desítkách objednávek od firem, jako jsou Wal-Mart, PepsiCo, Anheuser-Busch, a to už investory klidnými rozhodně nenechalo. Pouhý týden po Mikuláši se tak akcie Tesly obchodovaly za 341,03, tedy o 12,3 % dráž. To odpovídá zhruba zisku akcií automobilky i za poslední měsíc. Cena akcií Tesly by přitom mohla dále růst. V průběhu jediného dne se dokáže zhoupnout a vystoupat zpět i o deset dolarů.

Přežije Tesla další rok?

Analytik banky UBS se pro časopis Fortune na konci října, kdy akcie Tesly spadly na půlroční minimum, vyjádřil, že automobilce do roka a do dne dojde hotovost. Ještě před necelým měsícem v podobném stylu varoval i Bloomberg. Ten si zase všiml toho, že Tesla za každou hodinu prodělává téměř půl milionu dolarů. Konkrétně to vycházelo na 8 000 dolarů za minutu. Teď však do firmy začíná proudit hotovost. Díky předobjednávkám Tesly Semi a nového Roadsteru, který vyrazil lidem dech a předčil očekávání zejména v oblasti dojezdu. Své konkurenty od Bugatti a Porsche totiž nechává daleko za sebou, nejen ve zrychlení, ale právě v této disciplíně, jež u elektromobilů nebývala silnou stránkou.

Rozhodne revoluce v akumulátorech

Někteří analytici hovoří o tom, že Tesla pro naplnění parametrů dojezdu i dobíjení u Semi a Roadsteru musela dosáhnout revolučního vylepšení Li-ion akumulátorů, na kterém už několik let pracuje v Kanadě spolu s Jeffem Dahnem. Pokud je to pravda a Tesla skutečně finišuje výrobu revolučních akumulátorů, nebude mít o hotovost nouzi.

Po jejím konstrukčně značně jednodušším Powerpacku (ve srovnání s automobily) je totiž na trhu obrovská poptávka. Tesla navíc v listopadu dokončila gigantickou dodávku Powerpacků do Jižní Austrálie, přesně podle Muskova slibu. To jí otevřelo dveře k mnohem větším zakázkám. Levnější a lehčí Li-ion akumulátor s vyšší energetickou hustotou by přitom Teslu v tomto slibném byznysu katapultoval do čela pelotonu. Velice likvidního pelotonu, protože v energetice nouze o peníze nikdy nebyla.

Nahoru