menuMENUHledat

V čem spočívá tajemství úspěchu Elona Muska?

31.01.2018 11:36 | Autor: VS | Zdroj: Teslarati.com
V čem spočívá tajemství úspěchu Elona Muska?

Již ve svých třiceti letech vlastnil takové jmění, že by s ním mohl bez problému dožít, a ještě by zabezpečil své děti. Elon Musk však takový není. Na místo toho, aby peníze utrácel, rozhodl se investovat a dosáhnout něčeho, co se nepovedlo nikomu před ním.


Aby se stala budoucnost součaností

Lidí jako je Elon Musk je na tomto světě skutečně málo. Společnost je s oblibou nazývá vizionáři, osobami, které dělají z budoucnosti současnost. Své první miliony si vydělal v 28 letech, když prodal svůj projekt Zip2 společnosti Compaq Computers. Vydělané peníze mu otevřely nové možnosti, které chytil pevně za pačesy a od té doby začalo pod jeho rukama vzkvétat vizionářské impérium.

Ten největší zlom přišel s prodejem dalšího úspěšného projektu PayPal, díky kterému měl  Musk najednou v rukách stovky milionů dolarů. Ty se rozhodl investovat do budoucnosti, a to doslova. Založil společnost Tesla Motors, do které měl ve svých 32 letech investováno 70 milionů dolarů, a která v současné době představuje jednu z jeho nejdůležitějších aktivit.

Musk a odpočinek? Zapomeňte!

Další významná investice přišla se Solar City. Tu založil v roce 2006 se svými bratranci a v současné době se jedná o jednoho z nejvýznamnějších výrobců solárních panelů na světě. Ovšem sluneční paprsky na Zemi byly pro Muska málo a tak si usmyslel, že by jejich vychutnání mohl nabízet turistům přímo v kosmickém stavu beztíže. Jeho společnost SpaceX nyní vysílá do kosmu jednu raketu za druhou. A v současné době se chystá na odpálení své největší rakety v historii.

SpaceX představuje Muskovu doposud největší investici. Musk společnost založil v roce 2002 a její počáteční hodnota představovala 100 milionů dolarů. Až do dnešních dní se tato částka vyšplhala na 21 miliard dolarů. Jen za minulý rok vyslala společnost do kosmu 19 raket, které navíc opět úspěšně přistály na Zemi. Do roku 2024 má SpaceX v plánu vyslat prvního člověka na Mars.

Podívejte se na přehledný graf, který nám ukazuje Muskovo impérium spolu s jeho věkem i vstupní investicí:

Budoucí plány?

Všechny cesty do vesmíru, elektrické automobily, vyhloubené tunely a vypočítaná data hromadí Muskovi stále nové a nové zisky. Ty se však příliš dlouho na jeho účtu neohřejí, protože Musk veškeré vydělané peníze okamžitě posílá dále prostřednictvím investic.

Musk si své plány samozřejmě nechává sám pro sebe. Nicméně lze očekávat, že minimálně v příštích pěti letech bude jeho pozornost soustředěna především na Teslu a společnost SpaceX. Pokud se těmto společnostem podaří to, co si předsevzaly, tedy vyrobit zcela dostupný elektrický automobil pro všechny a dostat prvního člověka na Mars, pak si možná vezme Musk do hlavy nový, na první pohled nereálný, nápad a bude se jej snažit dotáhnout až do konce. Držme mu tedy v jeho snaze pěsti.

Muskův úspěch ve zkratce:

  • Do všeho, do čeho Musk ve svém životě investoval svou energii, bylo několika násobně zhodnoceno. Ať už budeme mluvit o online platbách skrze PayPal, vesmírném programu, elektrických automobilech či snaze pokrýt svět solárními panely.
     
  • Multimilionářem se stal ve velmi útlém věku, kdy prodal společnost Zip2. Následně přišly další úspěšné projekty jako PayPal, X.com, SpaceX a Tesla Motors.
     
  • V současné době je Muskovi 46 let a jeho jmění se odhaduje na 19,6 miliardy amerických dolarů. Své peníze investuje do svých snů, které však neslouží jen pro jeho vlastní potěchu, ale mají pomoci celému lidstvu.

[zobraz video] 

Nahoru