menuMENUHledat

V Česku je už 1500 elektromobilů

31.07.2015 11:09 | Zdroj: elektrika.tv
V Česku je už 1500 elektromobilů

Elektromobilita se těší stále větší oblibě i u nás – elektromobilů a elektromotorek je dnes v Česku dohromady už 1500. V rozhovoru pro Elektrika.tv to během mezinárodního veletrhu Ampér 2015 řekl Jiří Vlk, místopředseda Asociace elektromobilního průmyslu (ASEP).

„Euto“ a „čmoudy“

Ten má jako velký propagátor elektromobility a obnovitelných zdrojů vůbec samozřejmě radost, že se počet elektromobilů stále zvyšuje. Podle něj se zatím v České republice nejvíce prodávají elektromobily Peugeot iOn, těch české silnice brázdí už 88. Zájem je též o městské miniauto Volkswagen e-Up!, kterých je u nás 68.

Stále žádanějšími jsou také elektromobily americké Tesly. Rodinný sedan Model S totiž předvedl velký procentuální růst. Zatímco v roce 2013 nebyl v Česku ani jediný, dnes tu máme 38 kusů. Navíc už jsou k nám objednány dva kusy vylepšeného Modelu S, který má na rozdíl od původního vozu se zadním náhonem dva motory, jeden vzadu a druhý vepředu, a jeho zrychlení z 0 na 100 km/h trvá pouhých 3,4 sekundy. Původní Model S zrychluje za 4,4 sekundy.

Jiří Vlk šéfuje také české elektromobilové reprezentaci a sám s elektroauty závodí. Je proslulý také svou terminologií – pro elektromobily užívá název euto, zatímco vozy se spalovacími motory nazývá čmoudy.

Nahoru