menuMENUHledat

Nabíjení elektromobilů bude možné i z pouličních světel

30.07.2015 07:13 | Zdroj: sciencealert.com
Nabíjení elektromobilů bude možné i z pouličních světel

Novou technologii, která by řidičům elektromobilů umožňovala nabíjet své vozy přímo z pouličního osvětlení, předvedl na výroční akci Low Carbon Oxford Week ve Velké Británii tým BMW Mini. Tento prototyp pouličního osvětlení s názvem Light and Charge spojuje energeticky úsporné světelné LED diody s nabíjecími stanicemi BMW ChargeNow. Lampy by byly napojeny na městské rozvody elektřiny a instalovány podél hlavní silnice.

Testování proběhne příští rok

Cílem je větší přitažlivost elektromobilů daná tím, že nabíjecí stanice budou tak dostupné a početné, jak jen je to možné. Vlastně by jich mohlo být k dispozici ještě více než běžných čerpacích stanic.

„Plynulé zpoplatnění infrastruktury je nezbytné, chceme-li na silnicích našich měst v budoucnu vidět více elektromobilů,“ řekl tisku Peter Schwarzenbauer, člen představenstva společnosti BMW AG.

Tým BMW Mini oznámil, že testování této technologie proběhne příští rok v Mnichově, kde bude systém instalován do stávajícího pouličního osvětlení. Některé dobíjecí lampy už jsou instalovány u mnichovského ředitelství BMW a veřejnosti jsou k dispozici zcela zdarma.

Článek pokračuje na další straně.
Nahoru