menuMENUHledat

V Dubaji se představil první prototyp interiéru Virgin Hyperloop One

28.02.2018 10:35 | Autor: VS | Zdroj: Virgin.com, Teslarati.com
V Dubaji se představil první prototyp interiéru Virgin Hyperloop One

Spojené arabské emiráty jsou zemí, která je velmi pozitivně nakloněna k realizaci projektu Virgin Hyperloop One mezi Dubají a Abu Dhabi. I proto je Dubaj místem, kde se představil modelový prototyp dopravní kapsule, která bude v tunelech převážet cestující.


První představený prototyp

Většina společností, které momentálně pracují na systému hyperloopů, jsou nejvíce zaměstnány vývojem pohonných systémů a navrhováním co nejefektivnějších nízkotlakých tunelů. Společnost Virgin Hyperloop One ovšem udělala již takový pokrok, že se začala zaměřovat i na podobu interiéru jednotlivých kapsulí, které budou dopravovat osoby z bodu A do bodu B v mnohem kratším čase, než tomu bylo dosud.

Společnost představila svůj prototyp vysokorychlostního dopravního systému nové generace v obchodním centru City Walk v Dubaji. Představena byla konstrukce kapsule a také plně vybavený interiér celého dopravního zařízení. To má na délku 8,7 metru a v průměru 3,3 metru. Jedná se o věrný model skutečného zařízení v poměru 1:1.

Mezinárodní spolupráce

Vystavený prototyp je výsledkem spolupráce mezi společností Virgin Hyperloop One, vlastněnou vizionářem Richardem Bransonem, Dubajským úřadem pro silniční dopravu a také společností BMW. Kapsule je nyní vystavena pro širokou veřejnost a návštěvníci se mohou podívat i do jejich útrob a usednout do sedadel. Vůbec prvním návštěvníkem byl dubajský korunní princ Mohammed bin Rashid Al Maktoum, kterého zařízením provedl Rob Lloyd, výkonný ředitel Virgin Hyperloop One.

Futuristický interiér

Již při prvním pohledu na snímky vystavené kapsule je jasné, že při jejím navrhování stál luxus na předním místě. Na vývoji krémově béžových sedadel se podílela mnichovská automobilka BMW, které měla za úkol navrhnout co nejpohodlnější sedadla. Důvod vysvětlil Abu Alhassan, dubajský výkonný ředitel pro plánování a vývoj železničních projektů, který konstatoval, že pasažéři budou muset být, z důvodu vysoké rychlosti kapsule, neustále v sedadlech připoutáni. A dodává:

„V kapsuli nebudou žádná okna, na opěrkách sedadel však budou interaktivní obrazovky zajišťující zábavu. Sedadla budou navržena ve velice futuristickém designu.“

A futuristická jsou nejen sedadla. Celý interiér kombinující modré a červené podsvícení by mohl být okamžitě použit pro natáčení sci-fi filmu. Cestující v něm budou mít vše potřebné a samozřejmostí je i dostatečné množství komfortu, což dokazují snímky, na kterých je vidět kolik prostoru mají cestující k dispozici.

hyperloop-pod-11-e1519759259648virgin-hyperloop-one-pod-seatsvirgin-hyperloop-one-pod-seats-passenger-2-1024x1024virgin-hyperloop-one-pod-seats-passenger-3-1024x683virgin-hyperloop-one-pod-seats-passenger-768x1024

Novinku okomentoval také renomovaný holandský designér Daan Roosegaarde, který vyjádřil svůj optimismus ohledně příchodu dopravního systému nové generace. Velice jej zaujal také design interiéru dopravního zařízení, který okomentoval těmito slovy:

„Je to skvělý design. Jako bublina materiálu a světla. Nemohu se dočkat, až ji využiji, abych se dostal za 12 minut do Abu Dhabi.“

Místo hodiny a půl necelá čtvrthodina

Nový systém by měl být spuštěn v roce 2020 a bude představovat mnohem rychlejší alternativu pro osoby, které chtějí cestovat mezi Dubají a Abu Dhabi. Tato cesta zabere automobilem 90 minut. Díky Virgin Hyperloop One by se tento čas zkrátil na 12 minut.

Systém Hyperloop, původně koncipovaný Elonem Muskem, pracuje na bázi magnetického polštáře, po kterém se pohybuje kapsule skrze nízkotlaký tunel. Kapsule je poháněna lineárním elektromotorem, který se stará o její zrychlení či zpomalení. Díky tomuto systému bude kapsule schopna dosáhnout rychlosti přesahující jeden tisíc kilometrů v hodině bez jakýchkoliv turbulencí, což zaručí pro cestující velmi pohodlnou jízdu. Celý projekt je momentálně ve fázi vývoje a testování a jeho rychlostní rekord prozatím činí 387 kilometrů v hodině.

This article appeared at TESLARATI. Follow TESLARATI on Twitter.

Nahoru