menuMENUHledat

Zázračné baterie z grafenu by mohly přinést zlom v používání elektromobilů

09.06.2015 19:22
Zázračné baterie z grafenu by mohly přinést zlom v používání elektromobilů

Grafen je supertenká forma uhlíku, na šířku „měří“ pouze jeden atom a propouští světlo. Zjednodušeně řečeno se dá vyrobit z grafitu neboli tuhy. Doktor Lu Wu z jihokorejského Institutu pro vědu a techniku říká, že pokud si grafit představíme jako balíček karet, grafen by pak byl každá jednotlivá karta z tohoto balíčku. Laicky řečeno jde vlastně o nastrouhaný grafit.

Grafenový kondenzátor = stejné množství energie jako Li-Ion baterie

Je to ideální materiál pro skladování energie, kterou navíc dokáže naráz uvolnit ve velmi krátké době. Nezabírá moc místa – jeden gram grafenu pokryje víc než 2 600 m². Dokáže schraňovat elektrickou energii celou touto plochou.

Při mnohem menším objemu tak grafenový kondenzátor udrží stejné množství energie jako klasická Li-Ion baterie, ne-li větší. Současné baterie jsou sice super, ale uznáváme, že se musí nabíjet déle, zabírají více místa a jsou dražší než tahle novinka.

Jedinou nevýhodou je, že vědci zatím neumí vyrobit tak velký grafenový superkondenzátor, aby dokázal pojmout stejně velké množství energie jako stávající automobilové baterie. Sestavení většího superkondezátoru však vypadá jen jako otázka času. Fanoušci elektromobilů se tak zase jednou mají na co těšit.

 

Nahoru